»Ponovno bo zapihal ledeni sibirski buran«

Kakšna bo vremenska slika v nadaljevanju meseca

A

sreda, 7. marca 2018 | 09:49

V javnosti so se pojavile govorice, da bo v zadnji tretjini meseca spet zapihal ledeni buran, ki nas bo ponovno popeljal v zimo in da se bodo z njim vremenske razmere občutno zaostrile. Nekateri analitiki povezujejo možnost njegovega ponovnega pojava z občutnim segrevanjem stratosfere nad severnim polom, kar se je že zgodilo v preteklosti, denimo nekajkrat tudi v osemdesetih letih, ko so bile zime povečini ostre in so se navadno zavlekle tudi v pomladne mesece. Dogaja se v bistvu, zelo poenostavljeno, da močno pregreta in zato obsežnejša stratosfera nad severnim polom trenutno močno pritiska na spodnje plasti ozračja, kjer je razgradila stacionarni polarni vrtinec z ledenim zrakom. Del ledenega zraka se je zato spustil tudi proti Evropi. Pri nas se je po mnogih letih spet pojavil buran. Na severnem tečaju pa so v minulih tednih mestoma beležili višje temperature kot pri nas, ponekod celo nad lediščem!
Stratosfera nad severnim polom se še ni ohladila, zato se ta proces še nadaljuje. Mrzel severni zrak je ob koncu februarja preplavil malodane vsa območja Evrope. Res pa je tudi, da se je v zadnjih dneh v glavnem odmaknil iz južnejših predelov in da se še zadržuje v glavnem le nad severnimi in deloma osrednjimi predeli. Tropski in subtropski predeli so se namreč že občutno segreli, subtropska anticiklonska območja, ki segajo nad Sredozemlje, so zato vse solidnejša.
Subtropski zrak bo, denimo, v prihodnjih dneh zaobjel zlasti južne predele italijanskega polotoka, svoj vpliv pa bo širil tudi do naših krajev. Temperatura se bo zvišala, v bližnji prihodnosti se bo, ko se bodo izza oblakov prikazali sončni žarki, pri nas živo srebro čez dan lahko mestoma povzpelo do okrog 15 stopinj Celzija.
Zaenkrat daljnoročni izračuni ne kažejo na možnost novih izrazitih ohladitev, kar pa ne moremo vseeno izključiti. Kot smo pisali, je pomlad prehoden letni čas, ko se vremensko dogajanje pogosto udejanja preko poldnevnikov. Vrstijo se zato izboljšanja z otoplitvami in poslabšanja z ohladitvami. Temperaturne spremembe so navadno precejšnje. Povsem možno je zato, da bo med katerim od poslabšanj lahko prišlo tudi do občutnejše ohladitve. Toda možnost, da bi se spet pojavil buran, je trenutno bolj malo verjetna. Zelo težko tudi, da bi lahko prišlo do dolgotrajnejšega izrazitega mraza. Šlo bi v skrajnem primeru po vsej verjetnosti le za prehodne in kratkotrajne epizode. Mrzel zrak mora namreč odslej obračunati tudi z vse bolj dinamično in spremenljivo vremensko sliko, s toplejšimi subtropskimi predeli in Sredozemljem ter s sončnim žarčenjem, ki je iz dneva v dan vse močnejše in občutno segreva zemeljska tla. Nenazadnje odigravajo pomembno vlogo tudi ure dnevne svetlobe in vse krajše noči.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.Komentarji: 1
  • 1

boss5556

petek, 9. marca 2018 | 20:45

Mrzel zrak mora namreč odslej obračunati tudi z vse bolj dinamično in spremenljivo vremensko sliko, s toplejšimi subtropskimi predeli in Sredozemljem ter s sončnim žarčenjem, ki je iz dneva v dan vse močnejše in občutno segreva zemeljska tla. Nenazadnje odigravajo pomembno vlogo tudi ure dnevne svetlobe in vse krajše noči-zato bo,če bo,zapihal mnogo toplejši,že segreti buran,ki absolutno ne bo povzročil nobenega mraza oziroma nove zime!

Komentarji: 1
  • 1

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Divje zasledovanje od Peska do Červinjana

Pribežniki so utrpeli poškodbe

18. septembra 2018 | 14:09

Staro mestno jedro Tolmina brez avtomobilov

Za dodaten mestni utrip bodo poskrbele prireditve »na placu«

19. septembra 2018 | 10:17

Najlepša v Italiji je ...

Tekmovanje Miss Italia se je zaključilo ponoči v Milanu

18. septembra 2018 | 09:42

Ko bi Marjan Šarec podprl SSk ...

Na Južnem Tirolskem polemike po obisku avstrijskega kanclerja Kurza

18. septembra 2018 | 06:25

»Zlata pravila« pri nabiranju in uživanju gob

V septembru in oktobru je navadno največ zastrupitev z gobami

17. septembra 2018 | 16:10

Vstop v jesen bo občuten, nadaljevanje pa izrazito

Dogajanje v prvem jesenskem tednu bo, kot kaže, zelo različno od zdajšnjega

17. septembra 2018 | 12:46

Poletje se poslavlja s subtropskim zrakom

Zadnji poletni teden bo primeren za na morje, pa tudi povečini za izlete v gore

17. septembra 2018 | 10:31