Začel se je 53. jesenski seminar za šolnike

V Kulturnem domu v Gorici uradno odprtje in plenarno predavanje Lučke Kajfež Bogataj, do 6. septembra niz predavanj in delavnic

A

torek, 4. septembra 2018 | 14:18

Množica šolnikov je napolnila goriški Kulturni dom (BUMBACA)

V Kulturnem domu v Gorici se je danes (4. septembra) z uradnim odprtjem začel 53. jesenski seminar za vzgojitelje, učitelje in profesorje slovenskih šol v Italiji, ki bo potekal do 6. septembra z vrsto predavanj, delavnic ter drugih srečanj, na katerih bo približno 450 slovenskih šolnikov iz Furlanije Julijske krajine spoznavalo primere dobre prakse in najrazličnejša dognanja, ki jim jih bodo ponudili sodelavci Zavoda Republike Slovenije za šolstvo ter drugi strokovnjaki in učitelji praktiki iz Slovenije. Seminar na podlagi mednarodnih dogovorov ponuja Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, za organizacijo pa skrbi ZRSŠ.
Seminar je odprl vodja Urada za slovenske šole in Deželnega šolskega urada FJK Igor Giacomini, ki je ob tej priložnosti poudaril pomembne premike, ki so bili doseženi v smer večje avtonomije slovenskega šolstva v Italiji, dalje konvencije, sklenjene s Centrom za slovenščino kot drugi/tuj jezik, ustanovo Invalsi in Slovenskim raziskovalnim inštitutom ter pogovore z italijanskimi in slovenskimi univerzami za izboljšanje pogojev začetnega izobraževanja šolnikov. Omenil je razpis natečaja za ravnatelje (3. septembra je zapadel rok za prijavo) in napovedal razpis za vodje šolskih uprav.
Iz Slovenije sta pozdrav prinesla Stanka Lunder Verlič s slovenskega ministrstva za izobraževanje in direktor ZRSŠ Vinko Logaj: prva je poudarila nekatere prednostne usmeritve ministrstva, kot so npr. razvijanje državljanskih in socialnih kompetenc, jezikovna politika, ugotavljanje kakovostnih področij izobraževanja, mednarodno sodelovanje, vključevanje otrok s posebnimi potrebami, trajnostni razvoj idr., drugi pa je opozoril na dejavnosti, ki jih izvajajo na ZRSŠ zlasti na področju vplivanja na motivacijo, dejavnost in dosežke pri učencih.
Uvodno plenarno predavanje na temo Kakovostno življenje na planetu, ki ne raste, je imela priznana slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, ki je opozorila predvsem na potrebo po spremembi življenjskega sloga, da bo mogoče dobro živeti na Zemlji, kjer je količina danih virov vedno enaka, saj planet ne raste. Zemlja je namreč podvržena vrsti pritiskov, od podnebnih sprememb, ekosistemskih izgub ter naraščanja in neenakosti prebivalstva pa vse do zgrešenega linearnega gospodarskega modela, ki ga je treba spremeniti v model inovativnega krožnega gospodarstva ter preiti k ekonomiji delitve, še zlasti vrednot. Na sporedu je bil tudi kulturni program v znamenju slovenskega izročila, ki ga je izvedla zbiralka narodnega blaga Ljoba Jenče.
Današnji popoldanski del seminarja, ki poteka v prostorih slovenskega višješolskega središča v Gorici, je namenjen predstavitvi izkušnje t.i. Osimo štipendistov, se pravi šolnikov, ki so zadnje leto preživeli na izpopolnjevanju v Sloveniji, 5. septembra pa se bo seminar nadaljeval na liceju Galilei v Trstu, kjer bodo predavanje in delavnice na temo razvijanja bralne pismenosti v okviru projekta OBJEM (Ozaveščanje, Branje, Jezik, Evalvacija, Modeli), in na Večstopenjski šoli Sv. Jakob, kjer bo delavnica nacionalnega in mednarodnega povezovanja med evropskimi šolami. 6. septembra pa bodo v višješolskem centru v Gorici predavanje in delavnice  v okviru projekta NA-MA POTI (Naravoslovno Matematična Pismenost, Opolnomočenje, Tehnologija in Interaktivnost), pa tudi predavanje in delavnici o slovenskem jeziku v okviru projekta Eduka 2 v sodelovanju s Slovenskim raziskovalnim inštitutom.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Staro mestno jedro Tolmina brez avtomobilov

Za dodaten mestni utrip bodo poskrbele prireditve »na placu«

19. septembra 2018 | 10:17

Najlepša v Italiji je ...

Tekmovanje Miss Italia se je zaključilo ponoči v Milanu

18. septembra 2018 | 09:42

Ko bi Marjan Šarec podprl SSk ...

Na Južnem Tirolskem polemike po obisku avstrijskega kanclerja Kurza

18. septembra 2018 | 06:25

»Zlata pravila« pri nabiranju in uživanju gob

V septembru in oktobru je navadno največ zastrupitev z gobami

17. septembra 2018 | 16:10

Vstop v jesen bo občuten, nadaljevanje pa izrazito

Dogajanje v prvem jesenskem tednu bo, kot kaže, zelo različno od zdajšnjega

17. septembra 2018 | 12:46

Poletje se poslavlja s subtropskim zrakom

Zadnji poletni teden bo primeren za na morje, pa tudi povečini za izlete v gore

17. septembra 2018 | 10:31

Italijani v težavah zaradi slovenščine

Problemi italijanskih študentov na zasebni univerzi Alma Mater Europaea

16. septembra 2018 | 15:06