Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Diskriminacija!

28. maj. 2015 | 19:38
Dark Theme

Slovar slovenskega knjižnega jezika nam izraz “diskriminacija” razlaga takole:
“diskriminácija -e ž (á) dajanje, priznavanje manjših pravic ali ugodnosti komu v primeri z drugimi, zapostavljanje”.
Pojem “diskriminacija” je težko razložljiv, še manj pa v enem samem stavku, saj je izraz starodavnega izvora. Nekateri menijo, da je z leti človeku uspelo zmanjšati obseg tega pojma, da mu je uspelo (ali vsaj poskusil je) skoraj v celoti odpraviti največje predsodke človeštva kot je razlika v barvi kože, različna vera, različne politične ideje ipd. Je ljudem torej zares uspelo se vsaj delno znebiti teh predsodkov, tega straha do drugega in posledično diskriminacije? Splošna deklaracija človekovih pravic, ki so jo Združeni Narodi podpisali 10. decembra leta 1948 zaradi vseh grozodejstev in krutosti, ki so se pripetile med drugo svetovno vojno, nam jasno razlaga, da je kakršna koli oblika diskriminacije protiustavna.
Vprašali smo se torej, na kaj mislimo danes, ko govorimo o diskriminaciji? Veliko smo o tem razmišljali in iskali najprimernejši odgovor. Potem pa smo se odločili, da bo najbolje, če vprašamo mlade za mnenje.

Gregor Znidarčič: “Diskriminacija je nepravično ravnjanje neke osebe do drugih. Današnja družba se spet nevarno vrača k takim idejam, ki so v zgodovini človeštva pripeljale do največjih tragedij. Trenutno bi bilo treba še močneje in na aktivnejši način braniti človekove pravice, kajti osebne pravice in svoboščine so del človekove narave in pripadajo vsakemu, naj bo ta katolik, jud, črn, bel, roza, gay… Vsi pripadamo človeški rasi.”

I.T: “ Diskriminacija je ravnati slabo z nekom in ga upoštevati za manjvrednega samo, ker je različen od nas (za kar se zadeva vero, spola, barve kože ipd).”

Lucija Tavčar: “ Diskriminacija se zgodi vsakič, ko posameznik ali skupina ljudi nima enakih možnosti kot drugi, naj bo to večinska populacija, ljudje, ki po prepričanju, verovanju, narodnosti, načelih, spolni usmerjenosti itd. ne odgovarjajo “standardu” ali podobno.”

M.B.: “Pojem diskriminacija leta 2015 ne bi smel sploh obstajati, ker poniževati ali zaničevati ljudi, ki so zaradi barve kože, mišljenja ali spolnih orientacij različni od nas, je izraz nezrelega mišljenja.”

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava