Petek, 12 april 2024
Iskanje

Kdo so najboljši vsevedneži?

31. maj. 2018 | 15:51
Dark Theme

Ali redno sledite sporedu našega radia? No, potem ste verjetno že kdaj prisluhnili simpatični radijski oddaji Vsevedneži. Mesečni kviz oddajajo po Radiu Trst A ob petkih opoldne, snemajo pa ga v prostorih Oddelka za mlade bralce Narodne in študijske knjižnice v Trstu. Namenjen je širjenju in hkrati neobičajnemu preverjanju znanja in sposobnosti med srednješolsko mladino, sodelujejo pa tretji razredi vseh nižjih srednjih šol s slovenskim učnim jezikom v Italiji.
Radijska oddaja, ki jo vodi Luka Cimprič, je zelo podobna pravim televizijskim kvizom. Podrobnosti o poteku same oddaje nam je razkrila Živa Pahor, ki je s kolegoma Janom Leopolijem (slednjemu se zahvaljujemo za fotografije) in Mairim Cheber tudi urednica oddaje.
»V pol ure trajajočem kvizu se med seboj vsakič znova pomerita dve nižji srednji šoli, od katerih vsaka sestavi ekipo štirih tretješolcev. Tile predstavljajo šolo in odgovarjajo na zastavljena vprašanja s področja splošne kulture, matematike (in geometrije), slovenščine (slovnice in literature) in znanstvenih ved, vključena pa je tudi glasbena točka, pri kateri morajo izvesti rap pesnitev na vnaprej določeni glasbeni podlagi.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava