Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Fanta sta še mlada (Jan Grgič)

4. apr. 2016 | 17:18
Dark Theme

V jadralnem razredu 470 na olimpijskih igrah v Rio de Janieru ne bo italijanske posadke. »Azzurri« so na olimpijskih kvalifikacijah v španski Palmi de Mallorci ostali praznih rok, čeprav so imeli v ognju več želez, med katerimi sta bila tudi slovenska člana sesljanske Čupe Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti. Po bitki s(m)o vsi generali. Kot vedno je razlogov za neuspeh več. Simon in Jaš sta že dolgo časa brez trenerja. V zadnjih mesecih sta si 25-letna jadralca (Simon bo četrt stoletja praznoval v začetku maja), ki sta se pred leti na mladinskem svetovnem prvenstvu že okronala z najžlahtnejšo kolajno (takrat pod taktirko Matjaža Antonaza), pomagala, kot sta vedela in znala: trenirala sta sama, skupaj z drugimi jadralci in skupaj z različnimi trenerji. Po sili razmer sta improvizirala. Maksimalno sta se trudila in marsikaj žrtvovala. Cilj je bil jasen: oba sta trdno verjela v olimpijski nastop. Povrh tega sta jima zmanjkala vsaj dva meseca kvalitetnega treninga, saj jima je po lanskem poletju račune prekrižala Simonova poškodba gležnja. Morala sta se odpovedati nastopu na svetovnem prvenstvu v Izraelu.
Ob vsem tem (žal) ne razpolagata z bogatimi finančnimi sredstvi: trener stane, dobri treningi tudi. Pa da sploh ne omenimo jadrnice in druge tekmovalne opreme. Kljub vsemu, sta se fanta do zadnjega borila za olimpijsko vozovnico. Kljub vsem nezgodam in smoli sta dokazala, da se lahko enakovredno borita z drugimi konkurenti, ki razpolagajo z višjim proračunom, trenerji in boljšimi pogoji za treninge. Dokazala sta, da sta iz pravega testa. Zmanjkalo pa jima je nekaj sestavin, da bi zmesla boljši kruh.
Enega olimpijskega ciklusa je zdaj konec. Jaš in Simon že razmišljata oziroma prepričan sem, da sta se že odločila, kako naprej. Prihodnji teden bosta nastopila še na evropskem članskem prvenstvu. Na obzorju je že Tokio 2020. Jaš in Simon sta stara šele 25 let. Povprečna starost najboljših svetovnih jadralcev v razredu 470 (Top 10 v pokalu princese Sofie) je okrog 30 let. Vodilni Avstralca, Grka in Američana so celo bližji 35. letu starosti. Jaš in Simon sta torej še »pubertetnika«. Prehoditi morata še nekaj poti. Predpogoja, da bi še naprej vztrajala (in znova bila uspešna), sta bržkone dva: čimprej morata dobiti trenerja in kakega novega pokrovitelja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava