Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Trst in Zgonik (Sandor Tence)

28. apr. 2016 | 17:39
Dark Theme

Monica Hrovatin in Roberto Cosolini sta na koncu ostala sama. Občini Zgonik in Trst sta namreč edini občini, ki sta se doslej priključili v t.i. Julijsko medobčinsko zvezo. To ni nič kaj spodbudno za deželno reformo krajevnih uprav, ki je na Tržaškem torej doslej doživela pravi fiasko. In to kljub temu, da je vseh šest občin v rokah leve sredine, ki bi morala vsaj na papirju podpreti odločitve deželne vlade. V resnici pa se to ni zgodilo.
Prepričani smo, da bodo občine Devin-Nabrežina, Repentabor, Dolina in Milje sicer prej ali slej pristopile v medobčinsko zvezo. Če ne drugo, ker jih bodo v to prisilili finančni prispevki, s katerimi Dežela pogojuje nove ozemeljske upravne enote in pritiska na občine, ki vanje nočejo pristopiti. Rojstvo tržaške zveze je bilo vsekakor vse prej kot spodbudno.
Zapleteni tehnični in upravni problemi se prepletajo s političnimi težavami. Vsaka od štirih »oporečniških« občin ima svoje razloge, zaradi katerih (še) ni pristopila v zvezo. V Miljah je župan Nerio Nesladek že nekaj mesecev brez upravno-politične večine, občinski svet je dejansko v rokah opozicije in nekdanjih koalicijskih partnerjev. V Dolini so uradno čakali na razsodbo deželnega upravnega sodišča glede slovenščine in pravic Slovencev, v resnici pa Občina ni pristopila v zvezo zaradi razhajanj med Demokratsko stranko na eni ter Zvezo levice in Slovensko skupnostjo na drugi strani.
Podobna razhajanja so v devinsko-nabrežinskem občinskem svetu, kjer župan Vladimir Kukanja, podobno kot njegov dolinski kolega Sandy Klun, ni pretirano forsiral za vstop v zvezo. Tudi zato, ker bi se s tem znašel brez večine. V Občini Repentabor je večina glede tega vprašanja dejansko obrnila hrbet županu Marku Pisaniju, ki se je tudi kot tajnik SSk obvezal za vstop v medobčinsko zvezo.
Skratka, velika zmeda in velike politične nedorečenosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava