Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Simboli in ukrepi (Aleksander Koren)

24. avg. 2016 | 19:01
Dark Theme

Ponedeljkovo srečanje med Renzijem, Merklovo in Hollandom na italijanski bojni ladji v Sredozemlju ima predvsem simboličen pomen, da so se po odhodu Velike Britanije tri največje države ustanoviteljice odločile vzeti usodo Evropske unije v svoje roke. Da ne bi užalili preostalih 24 partnerjev zveze, nočejo govoriti o direktoriju, a to dejansko zdaj je. In za Italijo, ki so se ji po bruseljskih hodnikih še pred nedavnim smejali in nanjo gledali z nezaupanjem, je to, mimogrede rečeno, politični uspeh. Seveda gre pri tem tudi za podporo drug drugemu. Holland je v Franciji pod pritiskom zaradi varnosti pred terorizmom, Merklova v domovini zaradi migrantov, Renziju spodkopavajo tla šibka gospodarska rast in negotov izid jesenskega referenduma o ustavnih reformah. Politično nestabilna Italija pa bi pomenila grožnjo za evropsko povezavo, zato ga zdaj hvali tudi konservativna kanclerka. Za vse tri največjo nevarnost predstavljajo namreč proti evropski populisti.
Gospodarska rast, varnost in priseljenci so torej vprašanja v ospredju poskusa novega zagona Unije. Da se kaj res premakne potrebuje EU skupno gospodarsko, obrambno in zunanjo politiko. Brez skupnega varovanja zunanjih mej in sodelovanja obveščevalnih služb, varnosti ni mogoče zagotoviti. Brez skupne politike za bližnjevzhodna vojna zarišča in afriško bedo, vala priseljencev ni mogoče zajeziti. Tiste, ki imajo pravico do azila, si je treba pravično porazdeliti, kar morajo razumeti tudi Poljska, Slovaška, Madžarska in Češka. Če vsak opravi svoje, breme nikakor ni nevzdržno.
Glede gospodarstva so razlike med Italijo in Nemčijo največje. Renzi zahteva manj varčevanja, Merklova pod vplivom nemškega finančnega in gospodarskega establišmenta vztraja pri paktu stabilnosti. A Italija se brez korenitega zasuka na področju debirokratizacije, investicij in zmanjševanja davčnega pritiska nikoli ne bo izvila iz krize, ki ji že več kot dvajset let preprečuje, da bi v Evropi rasla enako kot drugi. Dosedanji recepti so bili učinkoviti kot aspirin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava