Četrtek, 02 maj 2024
Iskanje

Primorski in Piccolo (Sandor Tence)

14. okt. 2016 | 18:01
Dark Theme

Kaj bi se zgodilo, ko bi Primorski dnevnik kupil Piccolo ali slednji naš časopis? Pred leti bi na Tržaškem izbruhnila revolucija, če bi se to zgodilo danes bi bila zadeva, če ne drugo, zelo nenavadna. Kot je nepričakovana prodaja dnevnika Alto Adige založbi, ki izdaja Dolomiten, osrednji južnotirolski dnevnik. Ne gre za navadna dnevnika in tudi situacija na Južnem Tirolskem je zelo posebna.
Alto Adige je v zadnjih desetletjih nekajkrat zamenjal lastnika (njegov odgovorni urednik je bil svoj čas tudi Luciano Ceschia, ki je tja prišel iz Piccola), ostal pa je zvest svojemu zgodovinskemu poslanstvu in politični usmeritvi. Časopis je neke vrste glasnik italijanske skupnosti, ki je v bocenski pokrajini manjšinska. Dolomiten je od vedno odraz južnotirolske skupnosti in zmeraj zelo blizu Južnotirolski ljudski stranki-SVP, čeprav ni njeno glasilo.
Na Južnem Tirolskem se je zgodilo to, kar je bilo do par dni nazaj nemogoče in nepojmljivo, a vendar se je zgodilo. Athesia obljublja, da z novim lastnikom Alto Adige ne bo spremenil svoje usmeritve, na Dolomitnu zagotavljajo, da bodo vztrajali na poti tradicije in obenem inovacije. V skrbeh so edino novinarji Alto Adige, ki se bojijo neke vrste južnotirolskega monopola lokalne informacije.
Pri nas bi bila takšna stvar nemogoča in najbrž tudi nezaželena. Prvič, ker Piccolo ni Alto Adige, drugič, ker mi nismo Dolomiten, in tretjič, ker je naša stvarnost zelo težko primerljiva s tisto na Južnem Tirolskem. Vseeno bi se lahko kaj nenavadnega, novega in nepričakovanega zgodilo tudi v tem našem pisanem, a istočasno včasih preveč zatohlem okolju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava