Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

DIPIAZZOV ODBOR - Kje pa je delo? (Marjan Kemperle)

23. feb. 2017 | 18:55
Dark Theme

Med volilno kampanjo se je Roberto Dipiazza predstavil volivcem kot »človek dela«. Predstavo je temeljil na renomeju uspešnega podjetnika in rezultatih prvih dveh županskih mandatih, ko je »končal hitro cesto« in »uredil nabrežje.« Seveda je zamolčal, da so sredstva za hitro cesto priskrbeli drugi (na primer poslanec Rosato), pa tudi novo nabrežje je – z načrtom in pridobljenimi finančnimi viri – zaplodil nekdo drug (njegov predhodnik Illy).
Po junijskih zmagovitih volitvah in poletni poročni evforiji je bilo pričakovati, da bo novi-stari župan brž spravil v pogon svojo upravno ekipo in da bo delo kar kipelo iz občinskih uradov. Nekateri njegovi odborniki in odbornice so se res podali v rajonske svete, da bi prisluhnili ljudem, njihovim željam in potrebam. Mnogo je bilo besed in besedičenj, nekajkrat tudi v neprimerno povišanih in celo žaljivih tonih.
Občinske komisije in občinski svet so na dolgo in počez razpravljali o resolucijah vseh sort in vrst; mnoge so bile tudi odobrene. A to so bili le pozivi, pobožne želje.
Konkretno pa?
Krajevno upravo gre soditi po dejanjih. Dejanja pa predstavljajo sklepi, ki jih ustanova sprejme oziroma odobri. Nekateri sklepi so tako rekoč dolžnostni, kot na primer prilagoditev določil novim zakonskim normam.Drugačni so tisti sklepi, ki dajejo upravi pravi delovni pečat. Takih sklepov pa je bilo bore malo. Vsega ... dva.
Prvi je zadeval obvezno cepljenje otrok za sprejem v občinske jasli in vrtce. Z njim so se rajonski sveti soočili sredi novembra, občinska skupščina ga je kak teden pozneje odobrila.
Drugi sklep je zadeval novi pravilnik lokalne policije. Že ob predstavitvi je izzval celo vrsto pomislekov in nasprotovanj. Sredi decembra so se o njem izrekli rajonski sveti: vseh sedem – tudi tisti, v katerih ima desna sredina večino – je izdalo negativno mnenje. Odtlej se je sklep zagozdil v občinskih komisijah. Nekajkrat so se sestale, a iz dosedanjega sestankovanja ni bilo nič.
Po več kot dveh mesecih sklep, ki naj bi omogočil večjo varnost v mestu, nemočno ždi v občinskih uradih. In to naj bi bila uprava, ki dela?

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava