Petek, 19 april 2024
Iskanje

ITALIJA - V kateri ligi? (Aleksander Koren)

15. maj. 2017 | 16:27
Dark Theme

Zmaga Emmanuela Macrona na predsedniških volitvah v Franciji je opogumila zagovornike Evropske unije. Francoski politik v tekmi z Marine Le Pen niti za milimeter ni popustil pri svoji viziji o še bolj povezani Evropi, tako da njegovo izvolitev lahko opredelimo kot »glas za Evropo«. Macron je zagovornik skupne obrambne in zunanje politike, bančne, dolžniške in fiskalne unije med državami z območja evra. To je pripravljen udejanjiti tudi za ceno »Evrope dveh hitrosti«, tako da bi se v prvo ligo uvrstile le tega voljne države. Politolog Lucio Caracciolo vanjo, poleg jedrnih držav Francijo, Nemčijo, Luksemburg, Nizozemsko in Belgijo, uvršča tudi Avstrijo, Slovenijo, Češko, Slovaško, Dansko in Finsko. Te države, pravi, so bližje Nemčiji po fiskalni, monetarni in institucionalni kulturi. Položaj Španije ostaja po njegovem nedorečen.
V nobeni od teh kombinacij ni Italije. Zaradi kronične politične nestabilnosti, šibke gospodarske rasti, ogromnega javnega dolga in nemirne socialne slike, ki jo še bolj potencirata migrantska kriza in rastoča neenakost med severom in jugom, jo imajo za največjega evropskega bolnika. Če se bo pokazalo, da vzpostavitev francosko-nemške lokomotive s pripadajočimi vagoni, ni le še ena v seriji pobožnih želj evropskih idealistov, ampak realen premik, grozi Italiji popolna marginalnost. Morda zlom z nepredvidljivimi posledicami (Caracciolo omenja celo jugoslovanski primer).
Ker na jesenskih volitvah v Nemčiji ni pričakovati odstopanj od sedanje oblastniške garniture, je pozornost evropskih vlad že usmerjena v prihodnje parlamentarne volitve v Italiji. Ta nujno potrebuje koherentno vlado. A zanjo prej potrebuje tudi ustrezen volilni zakon. Zdrava pamet veleva, da bi ga moral parlament sprejeti s podporo Demokratske stranke, Gibanja 5 zvezd in desne sredine, ki po anketah predstavljajo 80 odstotkov volivcev. To se najbrž ne bo zgodilo. Zato je vse bolj verjetno, da bomo volili s sedanjim proporcionalnim sistemom. Število strank se bo pomnožilo, a odločitev bo le med dvema opcijama. Za Italijo v prvi ligi ali zunaj nje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava