Sreda, 17 april 2024
Iskanje

OBČINA TRST - Manjkajoči proračun (Aljoša Gašperlin)

29. maj. 2017 | 16:20
Dark Theme

Tržaški občinski svet se od zadnjih občinskih volitev žal ukvarja skorajda izključno z resolucijami. To se bo zgodilo tudi jutri. Tržaški občinski odbor namreč še ni izdelal oz. odobril proračuna in bo torej (že podaljšani) rok 31. maja ponovno splaval po vodi in bo lahko občinska uprava od 1. junija opravljala samo tekoče posle ali nujne zadeve.
Kaj torej dela občinska uprava, če sploh kaj dela? Občinski odbornik za finančne storitve Giorgio Rossi se najbrž trudi in dela kar zmore, a kaj, ko je potožil, da je v občinskih uradih premalo osebja in da torej stalno zamujajo. Za zamudo s proračunom so torej odgovorni občinski uradi.
Sicer je občinska uprava s pomočjo desnosredinskih občinskih svetnikov v občinskem svetu pokazala s prstom tudi na deželno vlado, češ da je iz deželne blagajne zaradi reforme krajevnih uprav oziroma ustanovitve Julijske teritorialne medobčinske unije prišlo manj denarja v občinsko blagajno. Zaradi tega, so ugotavljali na Velikem trgu, so bile ogromne težave z bilanco. Deželna vlada je na tej osnovi podaljšala rok za odobritev bilance na 31. maj, kot je bila za to zaprosila Občina Trst, čeprav se je izkazalo, da je bil del denarja dejansko namenjen za delovanje medobčinske zveze.
Skratka, sodeč po izjavah občinskih upraviteljev so za težave in zamudo s proračunom za leto 2017 (da o triletnem proračunu ne govorimo) odgovorni občinski uradi in deželna vlada, najbrž pa še kak drug dejavnik. Da je proračun odraz političnih izbir in dela izvoljenih uprav in nosi torej odgovornost občinski odbor, ni bilo slišati niti iz Dipiazzovih niti iz Rossijevih ust.
Kaže, da so bili župan in odborniki prepričani, da jim bo vendar uspelo odobriti proračun v predvidenem (podaljšanem) roku in da bi ga lahko občinski svet odobril pred koncem maja. To se ne bo zgodilo. Kje in zakaj se je zataknilo, ni dano vedeti, a dejstvo je, da je ravnanje občinske uprave napačno in mestoma neodgovorno. V četrtek, 1. junija, bo začelo veljati začasno upravljanje, z razlogi in dogajanjem pa sploh ne seznanjajo javnosti.
Zdaj je občinski odbor prepričan, da mu bo uspelo odobriti proračun v prihodnjih dneh in da naj bi skupščina o tem odločala sredi junija. Glede na postopek, ki predvideva tudi obravnavo v komisiji in vseh rajonskih svetih, je tudi to težko izvedljivo. Razen v primeru, da vsi dejavniki enostavno sprejmejo bilanco brez vsake razprave.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava