Četrtek, 11 april 2024
Iskanje

SLOFEST - Iz roda v rod
(Vesna Pahor)

7. sep. 2017 | 18:33
Dark Theme

Slofest je kot praznik Slovencev v Italiji nekaj živega. Njegovo podobo namreč sestavljajo obrazi tistih, ki so bili vseskozi družbeno-kulturno angažirani za dobrobit naše skupnosti in so si prizadevali za sodelovanje ter spoštovanje med različnimi narodi. Ko ljudje takega intelektualnega, predvsem pa srčnega kalibra, odidejo, za sabo pustijo veliko vrzel. Med vsemi tistimi, ki so jih poznali in z njimi delili ista doživetja, pa tudi med takimi, ki smo veliko mlajši in nas sedaj preplavljajo najrazličnejša čustva.
Na tiskovni konferenci Slofesta je predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi poklonila občuteno misel preminulim Dušanu Udoviču, Viljemu Černu in Bruni Dorbolò. Poletni meseci so jih prerano odnesli s seboj, nekam daleč stran. Navezala se je na besede, ki jih je tedanji odgovorni urednik Primorskega dnevnika 19. septembra 2015, zaupal uvodniku časopisa: »Prav ničesar ni treba dokazovati. Dejstvo je, da je za vsakogar zdravo pokukati iz domačega dvorišča, prevetriti možgane, preizkušati in preverjati samega sebe, si vsako toliko postaviti višji cilj in izziv, narediti večji podvig.«
Znova in znova prebiram te besede in je, kot da bi sedel tu nekje blizu računalnika. Solze se prerekajo z razumom, ki ne uspe, noče do konca doumeti. Vendar nekako »mora«, saj če bi Duško sedel tu v uredništvu ali na katerikoli prireditvi, bi nas pogledal s svojimi otroško iskrivimi očmi in širokim nasmehom ter bi nas na ta ali drugi način prepričal, naj zmage ne prepustimo žalosti. Ko smo pred leti kot še neizkušeni pisci mladinske priloge Šum prestopili prag uredništva, nas je vselej znal spraviti v smeh in nas sekundo zatem takoj odpeljal v svet mnogoterih življenjskih anekdot.
Tiste anekdote so vsebovale vrednote, ki so mu bile pri srcu kot najbolj dragoceni zaklad. Slofest, proslava v spomin na štiri bazoviške junake, kulturne prireditve in druga srečanja nas postavljajo pred tiste večje podvige, v katere je verjel. Nas, trenutno nekoliko ranljivo nebogljene, a hkrati hvaležne, da smo z njim delili vsaj delček neprecenljive življenjske dogodivščine.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava