Primorski dnevnik

Albert Voncina, Aleksija Ambrosi, Aljoša Fonda, Aljoša Gašperlin, Aleksander Koren, Danjel Radetič, Igor Devetak, Ivan Žerjal, Jan Grgič, Marjan Kemperle, Marko Marinčič, Peter Verč, Poljanka Dolhar, Sanela Čoralič, Sara Sternad, Sandor Tence, Veronika Sossa, Vesna Pahor

OBČINSKI SVET - Posebne zamisli (Aljoša Gašperlin)

aljosa.gasperlin@primorski.eu

A

sreda, 13. septembra 2017 | 19:01

Vodje svetniških skupin desne sredine oziroma desnice v tržaškem občinskem svetu so včeraj javno razglasili, da je nujno ustanoviti novo posebno občinsko komisijo, ki bo v bistvu skrbela za zbiranje informacij o prosilcih za azil na Tržaškem. Desnico zanima izvedeti, koliko migrantov je v Trstu, koliko azilantov prosi za prostovoljno delo, kaj delajo, kje posedajo, s čim se preživljajo in tako naprej. Komisija bo v ta namen v stalnem stiku s tržaško prefekturo, z deželno upravo in drugimi ustanovami. Člani komisije bodo to delo opravljali zastonj, pravijo.
Občinski svetniki desnosredinske večine so novo »lastno« zamisel predstavili včeraj dopoldne. Zanimivo je, da je podobne (v bistvu iste) informacije zahtevala občinska svetnica Gibanja 5 zvezd Cristina Bertoni. Ta je na ponedeljkovi seji občinskega sveta postavila aktualno vprašanje. Od občinskega odbora je hotela izvedeti, koliko prosilcev za azil je v Trstu, koliko migrantov je pripravljenih na prostovoljno oz. socialno delo idr. ... Odgovoril je ligaški podžupan Pierpaolo Roberti in dejal, da to vprašanje dejansko ne zadeva Občine Trst, češ da ni zadolžena za zbiranje podatkov in torej s tem nima kaj opraviti. Za to je pristojna prefektura, je poudaril in dodal, da z vsemi podatki razpolaga Italijanski konzorcij solidarnosti (ICS).
Desna sredina si je zdaj izmislila komisijo, ki se zdi v resnici bolj dim v oči občanov-volivcev. To sicer ni prvič, da si desnica »prilasti« zamisli drugih. Nekaj podobnega se je zgodilo konec maja, ko je skupščina po daljši razpravi zavrnila predlog G5Z za pomoč revnejšim družinam oziroma družinam v stiski, ki imajo težave pri plačevanju davka na odpadke Tari. Občinski svet je kmalu zatem odobril podoben predlog, ki ga je predstavila stranka Forza Italia.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane