Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

KOROŠKA - Zvonenje po toči (Ivan Lukan)

14. sep. 2017 | 21:39
Dark Theme

Predsedniki vseh šestih narodnostnih sosvetov pri Uradu zveznega kanclerja na Dunaju - sosveti so posvetovalni organi avstrijske vlade, njihovi sklepi pa zanjo neobvezujoči -, so včeraj na skupni tiskovni konferenci na Dunaju ocenili, da je avstrijska narodnostna politika »gradbišče, kjer se nič ne premakne«. Ob tem so opozorili na številna nerešena vprašanja - začenši pri že 20 let zamrznjenih finančnih podporah preko skrajno restriktivnega zakona o narodnih skupinah iz leta 1976 do nepospeševanja manjšinskih tiskanih medijev in marsikatera nerešena vprašanja.
Kritičen obračun predsednikov in podpredsednikov sosvetov z avstrijsko (vladno) manjšinsko politiko tik pred parlamentarnimi volitvami 15. oktobra je nedvoumno upravičen in obenem glasno opozorilo, da se potem, ko so leta 2011 na Koroškem postavili nekaj dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel, vlada ne briga več ne za koroške Slovence in tudi na za druge avstrijske manjšine - štajerske Slovence, Hrvate in Madžare na Gradiščanskem, Čehe in Slovake na Dunaju ter Rome v Avstriji. To, čeprav so avstrijske narodne skupnosti v preteklosti vložile številne predloge za nujno potrebno izboljšanje položaja vseh avstrijskih manjšin na raznoraznih področjih. Toda če ni politične volje, tudi ni napredka.
Da v Avstriji obstaja takšno »gradbišče« in se tudi nič kaj ne premakne, pa so sokrive tudi manjšine same, oz. njihovi predstavniki. Če samo spomnimo na Koroško, kjer je politika do skrajnosti izkoristila razdvojenost slovenske manjšine in jo - ne le pri dvojezičnih tablah - potegnila čez mizo. Zakulisni dogovori dela manjšine tudi v vprašanju zdaj razpolovljene slovenske Glasbene šole in nove deželne ustave, kjer so manjšini na koncu vsilili celo nemščino kot uradni deželni jezik, opozarjajo, da imata deželna kot tudi zvezna politika lahko igro in skoraj po tekočem traku »proizvajata« minimalne rešitve v škodo manjšin(e) ali sploh ne kaj storita.
Da so se predsedniki in podpredsedniki narodnostnih sosvetov včeraj skupno oglasili in opozorili na nevzdržno stanje narodnih manjšin v Avstriji, je lepo in dobro. Izkušnje pa tudi povedo, da je pri tem šlo bolj za zvonenje po toči, kajti stara vlada je v odstopu, nove pa še ni videti na obzorju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava