Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

NESREČA - Poskrbimo za varnost! (Sanela Čoralič)

10. okt. 2017 | 18:03
Dark Theme

Le vprašanje časa je bilo, kdaj se bo pred barkovljansko šolo zgodila nesreča. Učiteljice že vrsto let opozarjajo pristojne organe, da je Ulico del Cerreto treba ustrezno urediti. Tako kot so urejene ulice pred šolami v sosednji Sloveniji in še marsikje drugje. Tam je za varnost otrok v prometu veliko bolje poskrbljeno kot v Trstu.
Zdi se, kot da se tu ne bi zavedali, da so otroci manjši in ne vidijo čez parkirana vozila in druge ovire, imajo manjši vidni kot, zato manj opazijo. Prav zato je naša dolžnost, da poskrbimo za njihovo varnost na cesti. Še posebej pred šolami, kjer bi morali nujno označiti prehode za pešce, še bolje bi bilo, če bi v neposredni bližini šol postavili grbine, ki vozilo skoraj ustavijo. Lahko bi si pomagali tudi z dedki redarji, prostovoljci, ki bi skozi celo šolsko leto organizirali stalno šolsko prometno službo, v sklopu katere bi v kritičnih situacijah, ko se iz šolskega poslopja zgrne množica razigranih otrok, ustavljali promet.
Pred barkovljansko šolo ni ničesar od naštetega. Učiteljice morajo s šolarji, ko jih spremljajo na telovadbo v rekreacijsko središče ali na ekskurzijo, prečkati cesto brez zeber. Na začetku »barkovljanske šolske ulice« se nahaja le en znak, ki opozarja na otroke v prometu, enaka vsebina je narisana na tleh, a je barva že tako zbledela, da je sporočilo skoraj neopazno. Zato je na mestu vprašanje, kje sta lokalna policija in njen veliki šef, ko ju potrebujemo. So pomembnejši sofisticirani merilci hitrosti, s katerimi se hvalijo mestni redarji, ali preprosta cestna signalizacija, s katero bi poskrbeli za varnost otrok?

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava