Petek, 19 april 2024
Iskanje

VOLILNI ZAKON - Vozli ostajajo (Aleksander Koren)

14. okt. 2017 | 18:20
Dark Theme

Osrednje vprašanje novega volilnega zakona ni v tem, kako je bil sprejet, temveč ali je dober ali slab. To je tudi edino, kar zanima volivce. In odgovor ne more biti drugačen kot ta, da je zakon pač slab. Hkrati pa očitno edini, okrog katerega se je zbrala zadostna večina, da ga odobri. Predsednik Mattarella ga sicer pragmatično podpira, ker ustreza kriterijema, ki jih je postavil parlamentu: da zakon (teoretsko) omogoči isto večino v obeh vejah parlamenta in da ga vladna koalicija ne odbori sama (podprla sta ga tudi Berlusconi in Salvini). Zato ga ocenjuje kot najmanjše zlo.
Pa vendar t.i. Rosatellum, ki ga mora sicer potrditi še senat, državo (in državljane) ne obvaruje pred nevarnostjo vladne in parlamentarne paralize. Projekcije, ki so narejene na podlagi sicer nezanesljivih javnomnenjskih raziskav (ker odslikavajo današnje stanje), kažejo, da bo po volitvah zelo težko sestaviti kakršnokoli stabilno vladno koalicijo, kaj šele, da bi eden od treh polov (desna sredina, leva sredina in Gibanje 5 zvezd) lahko vladal sam. Jasno je tudi, da je sistem, ki so ga odobrili v bistvu celo bolj proporčen kot zgleda. Res je, da bomo tretjino poslancev in senatorjev izvolili z večinskim sistemom, a je to bolj krinka, kajti dan po volitvah se bodo koalicije, ki bodo v večinskih okrožjih podprle vsaka svojega kandidata, morda razklale in šle vsaka svojo pot, saj jih tako in tako ne združuje nobena prava programska osnova, največkrat niti skupna vizija. Gre le za predvolilno strategijo in tehniko.
A tak sistem vsem velikim polom pušča proste roke, zato jim tudi ustreza (tudi tistim, ki zdaj pravijo, da ni tako). Pred volitvami jim ni treba povedati, s kom resnično nameravajo vladati in lahko vsak maha s svojimi obljubami, po volitvah pa je možno vse, le dogovora med Gibanjem 5 zvezd in Demokratsko stranko menda ne gre pričakovati.
Mattarella ne bo imel lahkega dela.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava