Petek, 19 april 2024
Iskanje

OBMEJNI INCIDENTI - Tresla se je gora ... (Aljoša Fonda)

18. jan. 2018 | 16:39
Dark Theme

Glasna uvertura. Novico o tržaškem upokojencu, ki naj bi ga slovenska policista sredi decembra brez razloga nenadoma pretepla, s pestmi in brcami, ko se je s soprogo vračal s Kozine v Trst, so novinarski kolegi takrat tako razbobnali, da je oplazila tudi nekatere italijanske vsedržavne medije. Nenavadno je bilo med drugim to, da so bili spletni komentatorji oz. bralci takrat previdnejši od novinarjev, saj jih je večina izrazila občutek, da v pripovedi domnevne žrtve – še prej pa sina, ki ni prisostvoval dogodku – nekaj ne »štima«. Potem je prišla druga verzija, koprske policije, ki je prvo postavila na glavo: Tržačan, ki ni hotel plačati globe zaradi vožnje v napačno smer, naj bi policista zmerjal, prijel za ovratnik in brcnil ... tja vmes. Pozneje je odklonil pregled, ki bi pokazal, koliko alkohola ima v krvi.
Tihi epilog. Upokojenec in njegov sin se nista pritožila, že pred božičem sta plačala slane globe, čeprav bi lahko to odložila in zaprosila za sodno varstvo, ko bi bila vmes kaka ovadba ali drug postopek zoper ravnanje policistov. Nič od tega. Edini obstoječi postopek je na račun samega upokojenca.
Na spletu pa so se vseeno razvnele strasti. Nekateri uporabniki so zapadli v stare stereotipe in sovražno logiko, večina pa k sreči ne. Medtem je izbruhnila še druga afera o (tokrat nenasilnem) incidentu na slovensko-hrvaški meji, ki jo je skupina Tržačanov prečkala ilegalno. Spet je bila v italijanskem dnevniku z velikim poudarkom objavljena verzija Tržačanov, kateri je naslednjega dne sledila verzija ... Tržačanov (s komaj opazno primesjo stališča slovenske policije med vrsticami). Morda je policist res pretiraval, ali pa je ravnal korektno. Za pritožbe zoper ravnanje policije obstajajo pristojni neodvisni organi, na katere se lahko vsakdo obrne.
Komu prijata medijski lov na čarovnice in dvigovanje obmejne napetosti, ne vemo. Gotovi pa smo, da litovski policist z loparčkom (da, litovski: nanj so opozorile Primorske novice), čigar posnetek se v Piccolu pojavlja ob vsakem članku o incidentih s slovensko policijo, ni ničesar kriv.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava