Primorski dnevnik

Albert Voncina, Aleksija Ambrosi, Aljoša Fonda, Aljoša Gašperlin, Aleksander Koren, Danjel Radetič, Igor Devetak, Ivan Žerjal, Jan Grgič, Marjan Kemperle, Marko Marinčič, Peter Verč, Poljanka Dolhar, Sanela Čoralič, Sara Sternad, Sandor Tence, Veronika Sossa, Vesna Pahor

Boris Pahor (Sandor Tence)

sandor.tence@primorski.eu

A

ponedeljek, 29. avgusta 2016 | 20:03

Ne vem, od kod Boris Pahor črpa takšno energijo za plemenite misli, ki jih je izrekel ob svojem 103. rojstnem dnevu. Njegova stališča o terorizmu in o svetu, ki rine v tretjo svetovno vojno, v marsičem spominjajo na misli papeža Frančiška. Korenin terorističnega nasilja ne gre iskati v verah, temveč v fanatizmu in v vse bolj globokih ekonomskih in družbenih razlikah, ki označujejo današnji čas.
Pahor, podobno kot papež, ne slepo verjame v moč dialoga, je pa prepričan, da je dialog edino učinkovito sredstvo, ki ga imamo za reševanje problemov in konfliktov. In to govori človek, ki je v prvi osebi doživel tragedijo koncentracijskega taborišča, kjer beseda dialog ni imela nobenega smisla in pomena.
Ob svojem rojstnem dnevu se je Pahor spet spomnil Stephana Hessla. »Uprite se, ne sprejmite takšnega sveta,« je jubilant citiral svojega pokojnega prijatelja. Kako lep in globok poziv v času internetskega konformizma, ko se na spletu vsi nekam oglašamo, zgražamo in upiramo. Ko je treba nekaj konkretnega narediti pa se potuhnemo v udobje našega računalnika ali pametnega telefončka.
In kaj dodati k Pahorjevim besedam o politiki, veri in Bogu? Strankarska demokracija lahko kaj kmalu zdrsne v fašizem, če je oblast v roki enega samega voditelja in če gospodarski interesi, kot se žal dogaja, prevladajo nad vsem ostalim. Ob svojem življenjskem jubileju se je pisatelj tudi znova vprašal, če je Bog res tako dober, ker je dovolil nedavni potres v srednji Italiji. Pred nekaj leti sem slišal Pahorja, ki se je v tržaški Revoltelli ob odprtju Vilenice vprašal, kje je bil Bog, ko se je dogajal Auschwitz. Morda je zamižal, se obrnil stran ali je bil nepozoren.
Hvala, Boris Pahor. Vaše besede nam pomagajo, da se zamislimo o svetu, ki postaja tako nepravičen. In da se skušamo temu upreti, kot nas pozivate vi in Hessel.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane