Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

IGRANJE Z OGNJEM - Orožje v podstrešju (Aljoša Fonda)

13. feb. 2018 | 17:41
Dark Theme

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je na obmejnem pasu marsikdo, med njimi tudi mlajši Slovenci, v iskanju zaslužka in vznemirljivih pustolovščin sprejel vlogo ilegalnega kurirja. Navadni smrtniki so se tako vključili v kriminalno verigo, po kateri je orožje, ki ga je bilo na razvalinah Jugoslavije v izobilju, potovalo z Balkana proti zahodu, pogosto v Italijo. Tam je puške in brzostrelke po nizki ceni nabavljala ta ali ona mafija, ne nujno sicilska. Dejavna je bila recimo tudi kriminalna skupina, ki jo je v Venetu vodil Felice Maniero, novinarji pa so jo prekrstili v »mafijo z reke Brenta«.
Tukajšnje male orožarske pustolovce, ki so včasih prekoračili mejo diskretnosti in kalašnikovke razkazovali prijateljem ter znancem, so organi pregona v dobri meri polovili in zaprli, v zameno za informacije pa jo je marsikdo odnesel brez hujših zapornih kazni. Pozneje, recimo v zadnjih desetih letih, je bilo takih primerov le za vzorec, v mrežo preiskovalcev se je tu pa tam ujel še kak star maček. Gotovo pa se nadzor ni prekinil, prej nasprotno, saj se je mafiji medtem pridružil še drug, glasnejši nabavitelj smrtonosnega orožja – mednarodni terorizem.
Seveda je še prezgodaj, da bi kaj točnega povedali o tem, kaj je skupinica Italijanov iz Laškega počenjala z orožjem, ki so ga v Sesljanu, Tržiču in Turjaku pravkar zasegli policisti. Sam pa se vsiljuje sum o neki alternativni, manj zagonetni poti, ki z mafijo in terorizmom morda nima kaj opraviti: hobi za bogate. Tokratni aretiranci so premožni, denar zanje menda ni problem. Iz zbranih informacij kaže, da gre za ljubitelje orožja. Ali ne gre morda za skupino ljudi, ki jih nogomet, košarka, jadranje ali šah ne zabavajo dovolj, zaradi česar so se v prostem času raje posvetili raketometom in avtomatskim pištolam? Na to vprašanje bodo seveda odgovorili preiskovalci.
Dejstvo pa je, da se najmlajši v tej skupinici na facebooku predstavlja kot fanatik, naklonjen nacizmu in fašizmu, ki poleg steklenic dragega šampanjca obožuje vse, kar strelja; in sovraži tujce, seveda. Bolj kot terorizem, brezglav egocentrizem, ki pa zna biti v teh časih še kako nevaren.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava