Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

PRISELJENCI - Volilna komisija (Marjan Kemperle)

20. feb. 2018 | 17:09
Dark Theme

Člani posebne komisije tržaškega občinskega sveta za prosilce za azil bi morali na zadnji seji izvedeti za »podatke o upravljanju prosilcev za azil v zvezi s projekti Sprar in extra Sprar«, kot je bilo zapisano v vabilu posebne komisije. Predsednik komisije, svetnik Forze Italia Everest Bertoli, bi moral predstaviti zaključno poročilo. Pa ga ni.
Popoldne se je izgovarjal, češ da je treba pregledati še nekatere podatke, tudi tiste, ki naj bi jih posredoval občinski urad za davčne utaje. Tako bo zaključno poročilo predložil v sredo: teden pozneje, v ponedeljek, 26. februarja, pa bo o poročilu razpravljala mestna skupščina.
Posebna občinska komisija za prosilce za azil je bila ustanovljena na zahtevo desnosredinske večine v občinskem svetu 3. oktobra lani, potem ko je Občina Trst prekinila sodelovanje s tržaško prefekturo o »upravljanju s prosilci za azil«. Namen je bil jasen: razkriti domnevni »biznis« s sprejemanjem priseljencev v Trstu. V ta namen je predsednik posebne komisije zaprosil prefekturo, naj mu posreduje podatke o nastanitvi priseljencev, čemur pa prefektinja – jasno – ni ugodila. Vodstvo komisije si je »pomagalo« z iskanjem želenih podatkov drugje, tudi v uradih, ki imajo opravka z davčnimi utajami.
Posebna komisija bi morala – po občinskem pravilniku – zaključiti svoje delovanje v roku treh mesecev. Prvotni rok – 31. december 2017 – pa je bil podaljšan za dva meseca. Iztekel se bo konec februarja.
Tako je postala posebna komisija za prosilce za azil prava ... tempirana bomba. Občinski svet bo razpravljal o njenem poročilu šest dni pred volitvami. Vprašanje priseljencev bo ponovno odmevalo v tržaški javnosti, desna sredina ga bo že spet skušala izkoristiti v svoje propagandno-volilne namene. Tako bo posebni komisiji za prosilce za azil končno padla krinka, ki ji jo je nadela tržaška desna sredina. Pokazala bo svoje resnično obličje in dobila svoje pravo ime – volilna komisija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava