Sreda, 10 april 2024
Iskanje

VOLITVE - Podestà Roberto (Aljoša Gašperlin)

26. feb. 2018 | 16:12
Dark Theme

Nekdo je včeraj ocenil, da se mu je dokončno zmešalo. Drugi so poudarjali, da je to sramotno. Ob tem se velja tudi vprašati, ali je bila to premišljena poteza, seveda z zakulisnim interesom. Pa vendar.
Tržaški župan Roberto Dipiazza je včeraj na Pomorski postaji prijateljsko sprejel in poljubil enega izmed najbolj spornih italijanskih politikov, Roberta Fioreja, zagrizenega neofašista, ki je bil že obsojen zaradi prevratniških dejanj.
Dipiazza je prišel na Pomorsko postajo elegantno oblečen v spremstvu soproge Claudie D’Atri, odete v krznen plašč. Tudi Fiore je bil eleganten. Toda Dipiazza ni prišel samo pozdravit Fioreja, kot je povedal ob robu dogajanja.
Župan je uvedel shod in izustil vrsto gesel, ki jih je bilo težko pričakovati. Celo Fioreju je bilo morda nerodno, ker mu je Dipiazza kradel argumente. Od osebe, ki vselej poudarja, da je župan treh predsednikov in spodbuja sožitje, je bilo slišati besede, kot npr. »Trst je najbolj italijansko med italijanskimi mesti« in »če nekdo ne je svinjskega mesa, to je njegov problem, v Italiji se mora prilagoditi našim navadam«. Visoka politika, naravnana na dogodek.
Od župana Dipiazze bi pričakovali doslednost, čeprav je že večkrat dokazal, da tako kot marsikateri prekaljen politik prilagaja svoje govore občinstvu. Toda župan naj bi zastopal vse občane, kot to tudi sam poudarja. V primeru shoda fašistov stranke Forza Nuova je milo povedano neprimerno, da govori v imenu mesta in prosi Fioreja, naj v primeru izvolitve v parlament zagovarja stališča enega dela mesta oz. ene stranke. Ob tem ne pomnimo, da bi se kak tržaški župan v preteklosti med volilno kampanjo udeležil shoda misovcev. Zdajšnji župan pa je s toni, ki se bolj prilegajo podestaju, dejansko legitimiral Fioreja in njegove fašiste.
Ali in koliko bo Dipiazzova poteza vplivala na volitve, bomo še videli. Na državni ravni postaja jasno, da skušajo nekateri stalno dvigovati napetost in stopnjevati nasilje. V Trstu se včeraj ni zgodilo nič hudega. Z izjemo županovega govora na Pomorski postaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava