Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

SENAT - Slovenka v Rimu (Sandor Tence)

7. mar. 2018 | 16:28
Dark Theme

V Rimu bomo torej spet imeli slovensko parlamentarko. Po Mariji Bernetič, Jelki Gerbec in Tamari Blažina je velik met v nedeljo uspel Tatjani Rojc, ki bo neodvisna senatorka Demokratske stranke. Njena izvolitev je posledica zelo srečne okoliščine (zmaga Tommasa Cerna v Milanu), ima pa svojo politično težo ob polomu, ki sta ga doživeli DS in vsa italijanska levica. Brez zastopnika v parlamentu bi bila slovenska manjšina močno obubožana, čeprav novoizvoljena senatorka zdaleč ne zastopa vseh Slovencev v Italiji, a celotne manjšine niso zastopali niti njeni predhodniki.
Rojčeva je novinka v politiki, vodila pa je zelo modro in premišljeno volilno kampanjo. Niti enkrat ni direktno odgovorila na napade in kritike, ki so med Slovenci (zlasti s strani goriškega kandidata Svobodnih in enakopravnih Paola Vizintina) leteli ne toliko nanjo, kot na Demokratsko stranko. Vedno je dala prednost svojim programom in načelom ter izpostavljala potrebo po složnosti v manjšini in se, zanimivo, včeraj za izvolitev javno zahvalila za podporo ne le DS, temveč tudi stranki Slovenska skupnost. V Rimu in tudi v manjšini jo v vsakem primeru čaka zelo zahtevna naloga.
Še bo čas za analizo in razmislek volilnih trendov med Slovenci, te volitve pa so, bolj kot vse dosedanje, pokazale, da postaja slovenski glas vse bolj premičen in vse manj narodnostno obarvan, medtem ko je ideološka izbira že zdavnaj za nami. Po prvi površinski oceni kaže, da so se tokrat mnogi slovenski volivci, ki so v preteklosti glasovali za levico, opredelili za Gibanje 5 zvezd. Najbrž ne zaradi slovenskega vprašanja, ki ga zmagovalci teh volitev ne postavljajo v ospredje, temveč zato, ker so naveličani DS in hkrati ogorčeni nad stalnimi razhajanji ter cepitvami na levici.
Izid nedeljskih volitev predstavlja popotnico za aprilske deželne volitve, ki zelo slabo kažejo levosredinskemu zavezništvu. Res je, da so deželne volitve nekaj povsem drugega od parlamentarnih, volilni trendi pa so takšni, kakršni so: zelo spodbudni za desno sredino in za Gibanje 5 zvezd ter zelo slabi za DS, levo sredino in za levico, oziroma za tisto, kar je od nje še ostalo. To odpira tudi številna vprašanja za slovensko manjšino.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava