Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

IRISACQUA - Mišičnata politika (Igor Devetak)

13. apr. 2018 | 17:48
Dark Theme

Povzeli bomo dogajanje zadnjih dni, tokrat brez potrebe po iskanju odmaknjenega in nepristranskega poročanja in olepševanja, h katerima nas zavezuje poklic kronistov.
Petnajst občin je na mesto novega upravitelja goriške družbe Irisacqua imenovalo človeka, o katerem so ocenile, da je za to najbolj primeren ne glede na okoliščino, da je viden predstavnik slovenske narodnostne skupnosti. Petnajst levosredinskih in levih občinskih uprav. Osem občin izbire ni prebavilo in je mimo pravil igre, ki jih je bilo v preteklosti izglasovalo petindvajset občinskih svetov, kolikor jih Goriška premore, povozilo petnajsterico in ustoličilo svojega moža. Osem desnosredinskih in politično dvoumnih občin. Moraro se ni hotel nikomur zameriti in se je vzdržal, Števerjana na glasovanju ni bilo. Vprašanji za briško občino: ni vas bilo zraven, ker je za županjino politično stranko izbranec petnajsterice »persona non grata« ali ker ni od vsega začetka prodrla vaša izbranka? Ko ne bi bil izbranec petnajsterice »te vrste« Slovenec, ne bi bili iz zbora petindvajsetih edina odsotna občina in bi prišli lažje duše podpret italijansko ime? Ne bi bilo prvič, da bi v slovenskih razprtijah potonil slovenski kandidat za vidna mesta v neslovenskih ustanovah.
Zatožna klop pa ni za Števerjan, ki kakor koli ne bi spremenil izida glasovanja. Socialni mir, ki so ga zagotavljala dogovorjena pravila igre, je prelomila posadka politično sorodnih upraviteljev, ki jih je na svojo ladjo vkrcala ligaška kapetanka iz obmorskega mesta. Na volitvah pred dvema letoma je kot valjar poteptala nasprotnike. Njena osvajalska kampanja je odtlej nezadržna. Klavrno pa je izpadla uprava Gorice, ki je odigrala podrejeno vlogo. Njenemu predstavniku na glasovanju je bila podtaknjena izjava, da je izbranec petnajsterice neizvoljiv zaradi nezdružljivosti funkcij. Laž, nizek udarec. Najhujši udarec pa je dobila že itak krhka enotnost Goriške. Zdrobila jo je mišičnata politika kapitanke iz stranke, ki so ji marčevski volilni rezultati dali veter v jadra.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava