Sreda, 10 april 2024
Iskanje

TRST IN OKROŽJA - Jaz sem jaz, vi pa nič (Ivan Žerjal)

16. apr. 2018 | 16:40
Dark Theme

Tržaški župan Roberto Dipiazza je na včerajšnjem slavju ob odkritju prenovljenega in vrnjenega spomenika Karlu von Zinzendorfu na Opčinah hitel - tudi precej energično - zagotavljati, da bo občinska uprava javna dela v vasi izvajala v dogovoru s krajevno skupnostjo oz. rajonskim svetom za Vzhodni Kras. To ni slučajno: prvi občan je moral verjetno slišati kako krepko na račun odnosa, ki ga ima ta uprava do krajevnih stvarnosti in rajonskih svetov.
Žal je eden od primerov takega odnosa prav včerajšnja slovesnost: da bo odkritje spomenika na včerajšnji dan, je predsednica konzorcija Skupaj na Opčinah Nadia Bellina izvedela pred tednom dni, vzhodnokraški rajonski svet pa je uradno vabilo na slavje prejel komaj v torek. Časa za pripravo primerne slovesnosti je bilo zelo malo, kar se je včeraj resnici na ljubo tudi poznalo.
Primer ni osamljen: ravno pred nekaj dnevi je počilo v Barkovljah, kjer so pred cerkvijo meni nič tebi nič posekali starodavno lipo, pod krošnjo katere so se zvrstile številne generacije krajanov. Če se povrnemo na Kras, ni mogoče ne omeniti številnih javnih srečanj z občani oz. obiskov župana in nekaterih odbornikov, ne da bi o tem obvestili oz. povabili predstavnikov krajevnih rajonskih svetov, ki so o teh srečanjih in obiskih izvedeli posredno ali pa celo iz medijev oz. na spletu.
Očitno v odnosu med osrednjo občinsko upravo in rajonskimi sveti - vsaj nekaterimi - nekaj škripa: človek ima občutek, da so za nekatere rajonski sveti moteči elementi oz. nebodijihtreba, kar se jim želi z določenimi potezami tudi dopovedati. V slogu znamenitega stavka v filmu Il marchese Del Grillo »Jaz sem jaz in vi niste nič«. No, priznam, da sem stvar malo omilil: Alberto Sordi v filmu izreče veliko bolj sočne besede.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava