Sreda, 10 april 2024
Iskanje

OSEBNE IZKAZNICE - Povsod oba jezika (Sandor Tence)

24. apr. 2018 | 16:59
Dark Theme

Čedajska zgodba (ne glede, če je šlo za napako ali ne) je precej poučna in priča o zmedi, ki vlada na področju osebnih izkaznic (dvojezičnih in enojezičnih). Najbolj normalno bi bilo, da bi vseh 32 občin iz zaščitnega zakona izdajalo le dvojezične osebne izkaznice, kar se ne dogaja, saj se italijansko-slovenski dokumenti izdajajo na zahtevo občanov.
»Izvirni greh« predstavlja odlok iz leta 2002 tedanjega notranjega ministra Claudia Scajola, ki je enostransko ukinil obvezne dvojezične dokumente v Devinu-Nabrežini, Dolini, Zgoniku in Repentabru, in hkrati odprl pot možnosti t.i. fakultativne izbire izkaznic. Nobena levosredinska vlada ni ukinila ali popravila Scajolojeva odloka, čeprav bi ga lahko, oziroma bi ga morala.
Pri izdajanju dvojezičnih osebnih izkaznic je bilo storjenega marsikaj pozitivnega, veliko pa je treba še postoriti, začenši z »večnim« problemom šumnikov, ki se rešuje, a še vedno prepočasi. Odprto ostaja tudi vprašanje prevoda vseh besed na izkaznicah, da ne govorimo o dvojezičnih imenih občin. Občina Trst je npr. vedno samo Trieste. Na Južnem Tirolskem so vsi kraji navedeni v italijanščini, nemščini in, kjer živijo Ladinci, tudi v ladinščini. A to je stvar deželnega statuta in ne stvar ministrstva, se izgovarjajo v Rimu.
Skratka, precejšnja zmeda, kot dokazuje čedajski primer, ki je seveda dobrodošel (tudi tam je sicer zmanjkal šumnik ...), zadevo pa je treba rešiti sistemsko in v vseh narodno mešanih občinah, kar se ne dogaja. Ni dovolj torej navodilo notranjega ministrstva osrednjemu državnemu računalniškem sistemu Cie (očitno je glede imen beneških občin sistem brez šumnikov), potreben je upravno-politični ukrep, ki bi veljal za vso območje, kjer se izvaja zaščitni zakon. Kar se nas tiče, bi morale biti vse osebne izkaznice tukaj dvojezične.
In še pripomba: v prejšnji parlamentarni zakonodajni dobi je bila deželna desnica, ko je šlo za Beneške Slovence, tiha in previdna. Sedaj ima Roberta Novellija, ki je prav s Čedadom začel svoje »delo« v poslanski zbornici.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava