Sreda, 24 april 2024
Iskanje

REPREZENTANCA - Začetek je dober (Jan Grgič)

26. jun. 2018 | 18:24
Dark Theme

Krstni nastop »naše« reprezentance je mimo. Pričakovanja so bila velika. Pa tudi zanimanje, čeprav bi se lahko na bazovski tribuni zbralo vsaj še najmanj enkrat toliko gledalcev. Upoštevati pa moramo, da so bila v soboto zvečer po številnih vaseh kresovanja in tudi drugih prireditev je bilo na pretek. Bazovica je odlična lokacija. V prihodnje pa bodo morali organizatorji upoštevati teritorialno razpršenost vsaj od Doline do Gorice. Reprezentanco so sestavili. Kot vsaka selekcija, pa tudi »naša« potrebuje navijače. Pa ne samo njih. Tudi nov dres, ki bi ga lahko celo (v malem) tržili. Da neka stvar funkcionira, mora postati »figo«, če lahko uporabljam lokalni mladostniški žargon. Nogomet pa je tisti šport, ki osvoji srca navadnih ljudi. Ki vzbuja čustva in utrdi čut pripadnosti. Svetovno prvenstvo v Rusiji »docet«.
Pravzaprav pa zametki in prvi tudi uspešni (sicer kratkoročni) poskusi, da bi sestavili reprezentance Slovencev v Italiji, so v preteklosti že obstajali. Proti koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja (predsednik ZSŠDI je bil takrat Vojko Kocman) so »naše« članske reprezentance (nogomet, košarka in odbojka) nastopile na turnirju v Bosni in Hercegovini. Še prej tudi v Ravnah na Koroškem. Nekaj povsem običajnega sta bili tudi tržaška in goriška izbrana vrsta ZSŠDI, ki sta se vsaj enkrat letno pomerili na prijateljskih srečanjih.
Pod uradnim pečatom deželne nogometne zveze FIGC pa reprezentanca Slovencev v Italiji nastopa prvič. Časi so se spremenili. Nekoč bi bilo nekaj podobnega čisto neizvedljivo. Bogokletno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava