Sobota, 13 april 2024
Iskanje

AKTUALNO - Manjšina v kotu (Sandor Tence)

7. jul. 2018 | 17:27
Dark Theme

Volilna revolucija, ki smo jo doživeli na državni in deželni ravni, je popolnoma premešala politične karte tudi v slovenski manjšini. Med vodilnimi slovenskimi politiki je opaziti veliko zmedenost, izjemo predstavlja deželni svetnik Lige Danilo Slokar, ki se edini upravičeno veseli nove politične situacije v FJK in v Rimu. Slednje bi se morali veseliti tudi v Gibanju 5 zvezd, ki ima precej slovenskih volivcev, a ne sorazmerno z glasovi slovenskih predstavnikov.
Slovenci v Demokratski stranki se seveda pohvalijo s Tatjano Rojc, ki je bila izvoljena v senat v zelo težkih (in posrečenih) okoliščinah, njeno delo v parlamentu pa ni in ne bo lahko. Njena stranka ne samo, da je v opoziciji, ampak doživlja krizo, za katero trenutno ni videti izhoda. Tudi njeni predhodniki so bili v opoziciji, a so imeli za sabo močno politično in parlamentarno zaledje, ki ga Rojčeva nima. Senatorka si bo morala v glavnem pomagati sama.
Politična slika v slovenski levi sredini, za katero še glasuje glavnina Slovencev, je precej klavrna in odraža stanje na državni ravni. Slovenci v DS so ostali brez deželnega svetnika Stefana Ukmarja, Slovenska skupnost pa išče svoj prostor v zelo spremenjenem okolju. Igor Gabrovec je stopil v svoj tretji deželni mandat ne da bi se opredelil o novi desnosredinski deželni koaliciji; on osebno je s srcem v levi sredini, njegova stranka pa je dosti bolj previdna in politično »prožnejša«. Vse, kar je pri nas na levi od leve sredine se tudi sooča s hudimi težavami. In to ne od danes.
Praznino in zbeganost na naši strankarski sceni skušata kolikor se da zapolniti Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, ki pa se tudi soočata s težavami. SKGZ stopa v zelo negotovo predkongresno obdobje, ki se obeta ne samo dolgo, temveč tudi napeto. Predsednik Rudi Pavšič je nekajkrat javno napovedal, da ne bo več kandidiral, nekateri v SKGZ pa bi želeli, da ostane. SSO je glede tega na boljšem. Walter Bandelj se bo spet potegoval za predsednika, ni pa nikjer rečeno, da bo edini predsedniški kandidat.
Skratka, nič kaj obetaven politični položaj, v katerem se je pod silo razmer znašla slovenska manjšina.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava