Sobota, 06 april 2024
Iskanje

KONCERTI - Rokerski Veliki trg (Aljoša Fonda)

21. jul. 2018 | 16:14
Dark Theme

Teden koncertov svetovno znanih glasbenikov je v Trst privedel veliko novih obrazov, mladih in manj mladih rokerjev – dolgolasce, kratkolasce, ženske, moške, Italijane, Slovence, Hrvate, Avstrijce, Nemce, Fince, Nizozemce, Slovake ... Marsikdo med njimi je prvič obiskal Trst, in sicer po zaslugi Iron Maidnov, Stevena Tylerja oziroma Davida Byrna.
V torek smo tudi brez vstopnice preživeli lep večer ob močnih zvokih skupine Iron Maiden, ki jih je bilo na nabrežju, onstran pregrad, še kako slišati, čeprav je ob vizualnem spektaklu v glavnem uživalo le občinstvo na samem trgu, kar je seveda prav. Na robu dogajanja pa je bilo ozračje prijetno in mirno (več parkirnih mest je bilo prostih ...), opaziti je bilo med drugim veliko Primorcev in Ljubljančanov, ki so prišli na izlet v Trst. Tokrat ne na kavo, ampak na pokušnjo roka in metala.
Po mestu pa se ta teden razvija debata o tem, ali je prav, da se glavni mestni trg »iznakazi« z orjaškim odrom, ki tam stoji cel teden in zastira pogled na čudovite tržaške palače. Marsikdo meni, da bi morali take dogodke prirejati drugje – na nogometnem stadionu ali v starem pristanišču. Pri tem, poleg odra, navajajo nevšečne prometne omejitve, moteč večerni hrup in vprašanje varnosti. »Neumno je, da Veliki trg kar tako odvzamejo občanom,« pravi del Tržačanov. Prejšnji tržaški podžupan, Pierpaolo Roberti, je pred časom namignil, da takih velikih koncertov na Velikem trgu ne bo več, ker predstavljajo prevelik organizacijski zalogaj, njegov naslednik Paolo Polidori pa je nad potekom glasbenega tedna zadovoljen.
Del Tržačanov je torej izrazil pomisleke. Potem so tu drugi, med katere se prištevam, ki se koncertov v strogem mestnem središču veselijo in so določenih »tipično tržaških« pritožb in sitnarjenj naveličani. Veliki trg je daleč najlepše koncertno prizorišče, kar jih zmore mesto. Navsezadnje se je skupina Iron Maiden vrnila v Trst ravno zaradi lepote tega trga. Živo se spominjam prvega tovrstnega dogodka, ko so julija 2005 v okviru MTV festivala tu v istem večeru nastopili Snoop Dogg, skupina Garbage in predvsem Chemical Brothers. Dogodek je bil za domačine skorajda neverjeten, saj so glasbo v »mestnem salonu« nabijali do polnoči, tako da smo tisti večer v drugačni luči (v dobesednem in prenesenem smislu) gledali na lastno mesto. Mesto, ki je bilo do nedavnega zaspano, staro, dolgočasno.
Danes ponuja Trst mladim še vedno premalo. Lokalov z glasbo v živo skorajda ni, zato prinašajo taki koncerti svež zrak. Mestni gostinci in hotelirji so zadovoljni, ker glasbeni navdušenci tu prespijo in po koncertu napolnijo lokale v centru. Glavni mestni trg pa je treba doživljati, moraš ga uporabljati, na njem se mora kaj dogajati (no, le stojnice s salamami in raznorazni sejmi tja res ne sodijo), ker če ga ljudje samo gledajo in občudujejo, je to muzej in ne trg. Če se hoče Trst otresti muzejskega prahu, če hoče postati res dinamičen in sodoben, potrebuje tudi rock glasbo. Prav v srcu mesta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava