Petek, 19 april 2024
Iskanje

AKTUALNO - Kazni na obali (Sandor Tence)

26. jul. 2018 | 18:57
Dark Theme

V zadevo ne bom po nepotrebnem vpletal politike in politikov, a globe za »nepravilno parkiranje« avtomobilov na Obalni cesti me nikakor ne prepričujejo, da gre le za zakonsko zadevo. Nekateri deli ceste (npr. v bližini naravnega predora in restavracije Tenda Rossa) so res nevarni, zato je tam parkiranje nevarno in ga bi bilo treba kaznovati, drugod pa ne pomnim, da bi bila parkirana vozila kriva za nesreče. Zanjo so krivi nepazljivi in predvsem prehitri vozniki.
Sistematične globe, za katere sta se na pritisk Prefekture in tožilstva odločili občinski upravi Trsta in Devina-Nabrežine, prizadenejo kopalce in domače vinogradnike. Križani, ki se kopamo v Brojenci, Šoniku in na Mulu, bomo morali do morja peš (stopničaste poti so v obupnem stanju) ali pa se odpovedati kopanju v domačem kraju, peš v svoje vinograde nad in pod Obalno cesto bodo morali odslej tudi vinogradniki. Nekateri razsvetljeni upravitelji so predlagali več avtobusov (bo avtobus vozil tudi iz Križa in Nabrežine?), za vinogradnike pa dovolilnice za parkiranje vsaj v obdobju trgatve. Ideja o avtobusih je bizarna in dejansko neizvedljiva, dovolilnice pa bomo prej ali slej morda dočakali, kdo ve.
Pred enim letom me je gospa iz Križa obvestila o rušenju podpornih zidov in odlagajanju gradbenega materiala in kamenja na plaži Šonik pod Križem; napisal sem članek s priloženimi fotografijami, nekaj dni pozneje je predsednica rajonskega sveta Maja Tenze vso dokumentacijo poslala pristojnim občinskim in drugim organom. Pred nekaj dnevi sem dobil sporočilo, da iščejo očividce, ki bi potrdili ta dogodek. Vse lepo in prav, od članka v Primorskem dnevniku pa je minilo skoraj leto dni.
Pod Obalno cesto spet opažamo gradbeno mrzlico. Je vse zakonito? Upam, da je, v preteklosti pa ni bilo vedno tako. Zakone je treba seveda izvajati in spoštovati, pravila pa ne dopuščajo dvojnih meril.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava