Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

PA ŠE ... - Polidori in Che Guevara (Marjan Kemperle)

24. avg. 2018 | 18:14
Dark Theme

Čeprav je tržaški podžupan Paolo Polidori v občinski upravi zadolžen za vodenje lokalne policije, zagotavljanje varnosti, nadzorovanje civilne zaščite, pripravljanje velikih dogodkov in za usklajevanje družinskih zadev, zadnje čase kar rad skače - in to zelo nešportno - v zelnik kolege Giorgia Rossija, odbornika za šport.
Pred dobrim mesecem se je proslavil s svojim jadralskim primatom. Čim so v Milanu prikazali letošnji plakat jubilejne Barcolane, že se je razbesnel njegov politično-ligaški vihar nad Marino Abramović in njeno grafično stvaritvijo. Kriva sta bila, umetnica in stvaritev, da sta postavila vse na isto barko, kar podžupanu očitno ni bilo preveč po godu. Zahteval je, naj vodstvo najbolj številčne regate v Sredozemlju sname plakat s svojega promocijskega jambora in s tem razpihal nacionalno polemiko, po kateri pa jo je moral sam popihati, ker je plakat - tudi s »pomočjo« bolj preudarnega in manj zaletavega župana - zdržal njegovo besedno ihto.
Po jadranju je bil na vrsti nogomet.
V sredo sta se v Tržiču v prijateljski nogometni tekmi pomerila tretjeligaša Triestina in veronski Virtus Vecomp. Bolj kot igra, ki sta jo ekipi prikazali, je podžupana zamikal napis na hrbtni strani majčk ekipe iz Veneta. »Hasta la victoria siempre!« Vedno do zmage, poziva, kar je v takem športu, kot je nogomet, nekaj povsem umevnega.
Tistega napisa pa ne bi smeli nositi na majčkah, ker gre za znano geslo Ernesta Che Guevare z jasnim političnim prizvokom, je - po pisanju spletne strani Triesteprima - ocenil Polidori in samovoljno odločil, da v športu ne gre uporabiti političnih fraz. Oziroma, da politika ne spada v šport.
Aj-jaj-jaj, Polidori. Odnos politika - šport je kar se da relativen. Ko bi veljala Polidorijeva trditev, bi si politiki ne mogli zastonj ogledati športnih tekem in prireditev. Če pa bi - namesto Polidorija - zasedal podžupanski stolček Iztok Furlanič, bi verjetno (oziroma gotovo!) pozval vodstvo Triestine, naj posnema revolucionarni klic veronske ekipe.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava