Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

ITALIJA - Politika za navijače (Aleksander Koren)

27. avg. 2018 | 17:18
Dark Theme

Bolj pripadniki dvoglave italijanske vlade drug drugega demantirajo, si skakajo v zelnik in trobijo vsak v svoj rog, bolj njunima strankama, sodeč po raziskavah, rase podpora. Paradoks? Pravzaprav ne. Ko danes politik spregovori, ne nagovarja javnosti, medijev, mednarodnih investitorjev ali Bruselj, temveč vedno in zgolj samo svoje najbolj militantne volivce. Kajti sodobni politični marketing določa: da se ob visoki volilni abstinenci zavihtiš na oblast je dovolj, da prepričaš »svoje« in tiste, ki so ti vsaj približno bližji, ampak jih je sicer zelo težko spraviti na volišče.
Tako se Matteo Salvini zdaj obrača predvsem do tistega dela neliberalne desnice, ki je od vedno globoko zakoreninjena v italijanski družbi in prevladujoča nad liberalno in proevropsko, ki jo je hočeš nočeš (z vsemi pomanjkljivostmi in konflikti interesov) vendarle predstavljal Berlusconi. Salvini ni »genetsko« desničar, zgolj ugotavlja (ali misli), da mu avtokratska drža prinaša uspeh, zato »strelja« z velikimi kalibri.
Gibanje 5 zvezd zastopa drugačne volivce. Odločitev, da po tragediji v Genovi sproži postopek za odvzem koncesije družbi Autostrade per l’Italia, je bila zadetek v polno. Gre sicer za negacijo pravne države, saj - kot da bi šlo za inkvizicijo ali posebno sodišče - krivca določi še preden mu je krivda dokazana. Toda aplavzi, ki so jih svojci umrlih namenili vladnim predstavnikom med državnim pogrebom žrtev v Genovi, pove, da je odločitev v sozvočju z lepim delom javnega mnenja. Ne povsem brez razloga. »Nacionalizacija« vsebuje namreč sporočilo, da je nastopil čas prevlade politike nad gospodarstvom in države, kot zaščitnice državljanov, pred brezobzirnim finančnim neoliberalizmom, ki je pogoltnil tudi normalni produktivni kapitalizem, mu ni mar za družbeno kohezijo, mnogim ne nudi perspektive in mu je bil prejšnji politični establišment »nesramno podrejen«.
A tudi če bi bilo vse to res (delno je), ni jasna usmeritev nove oblasti. Načrta ni. Vse je improvizirano.
Toda navijačem na facebooku in twitterju je všeč.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava