Primorski dnevnik

Albert Voncina, Aleksija Ambrosi, Aljoša Fonda, Aljoša Gašperlin, Aleksander Koren, Danjel Radetič, Igor Devetak, Ivan Žerjal, Jan Grgič, Marjan Kemperle, Marko Marinčič, Peter Verč, Poljanka Dolhar, Sanela Čoralič, Sara Sternad, Sandor Tence, Veronika Sossa, Vesna Pahor

RASNI ZAKONI - Doslednost pa taka! (Jaruška Majovski)

jaruška.majovski@primorski.eu

A

ponedeljek, 24. septembra 2018 | 16:32

Skorajda ne mine mesec, v katerem bi se kak pripadnik občinskega odbora ali desnosredinske pozicije ne »proslavil« z izjavo, ki takoj izzove ogorčenje širše javnosti in kajpak – opozicije. Včasih se neslavni dogodki prebijejo celo v državne medije.
Najprej je bil trn v peti plakat, ki ga je za jubilejno 50. Barcolano pripravila umetnica svetovnega kova Marina Abramović. Pred tednom dni je javnost razburkala novica poskusa cenzure plakata, ki so ga dijaki tržaškega liceja Petrarca pripravili za razstavo ob 80. obletnici razglasitve rasnih zakonov. Zatem je prišla novica o shodu neofašistične organizacije CasaPound, od katere se je občinska uprava po nekaj dneh sicer distancirala. Vsaj nekaj.
Včeraj je v dvorani občinskega sveta potekala spominska slovesnost ob 80. obletnici razglasitve rasnih zakonov. Govorniki so drug za drugim – eni bolj, drugi manj ostro – obsojali diskriminacije in sovraštvo, ki ju politika uspešno podpihuje. »Neofašističnemu shodu je treba reči ne«, je bilo slišati. In še: »Razstava o rasnih zakonih se mora zgoditi.«
Na odru, kjer med sejami sedi tržaški občinski odbor, so poleg govornikov, ki so našteti v sosednjem članku, sedeli nekateri člani občinskega in deželnega odbora. Zanimivo je bilo opazovati, kako so politiki odreagirali na obsodbe rasizma. Ob omembah sovraštva se je povesil marsikateri pogled ... Tržaški župan, ki je pred časom na televiziji dvignil desnico v fašistični pozdrav in vzkliknil »A noi!«, je prisotnim razlagal, kako je treba obsojati rasne zakone. Doslednost pa taka! Poziv rabina Melonija, naj se oglasijo tudi verski voditelji in nedvoumno obsodijo rasizem in sovraštvo, je v prvih vrstah, kjer so sedeli naslovniki poziva, povzročil nekaj nelagodja.
Nekaterih politikov – v oči je bodla zlasti odsotnost občinske odbornice za šolstvo Angele Brandi – pa sploh ni bilo. Tudi to je zgovorno.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane