Primorski dnevnik

Albert Voncina, Aleksija Ambrosi, Aljoša Fonda, Aljoša Gašperlin, Aleksander Koren, Danjel Radetič, Igor Devetak, Ivan Žerjal, Jan Grgič, Marjan Kemperle, Marko Marinčič, Peter Verč, Poljanka Dolhar, Sanela Čoralič, Sara Sternad, Sandor Tence, Veronika Sossa, Vesna Pahor

ZDRAVSTVO - Pozabili na samostojnost (Danjel Radetič)

danjel.radetic@primorski.eu

A

petek, 5. oktobra 2018 | 16:42

Pred aprilskimi deželnimi volitvami so navdušeno napovedovali reformo ... reforme in trdili, da bo goriška pokrajina ob desnosredinski volilni zmagi ponovno dobila svoje samostojno zdravstveno podjetje.
Med zagovorniki ločitve na dva dela zdravstvenega podjetja za južno Furlanijo in Posočje, ki so ga pred tremi leti ustanovili na podlagi zdravstvene reforme nekdanje predsednice dežele Debore Serracchiani, je bil tudi pokojni goriški župan in deželni svetnik Ettore Romoli. Pri zahtevi po »samostojnosti« so ga podprli prav vsi desnosredinski župani iz goriške pokrajine, ki so sredi aprila v znak protesta skupaj z nekaterimi kolegi iz vrst leve sredine zavrnili izvršilni načrt zdravstvenega podjetja za južno Furlanijo in Posočje. Takrat je tržiška županja Anna Cisint tudi poudarila, da Gorica in Tržič nimata prav nič skupnega z južno Furlanijo. »Kako si na deželi lahko sploh zamišljajo, da bi se naši starejši občani odpravljali na pregled v Latisano,« se je pred volitvami javno spraševala Anna Cisint.
Predvolilnih zahtev po ponovni ustanovitvi samostojnega goriškega zdravstvenega podjetja na ponedeljkovem srečanju v mestni palači v Gorici ni bilo slišati. Ne Ziberna, ne Cisintova in niti ostali župani iz vrst desne sredine se niso izrekli za »samostojnost« in za ponovno ustanovitev goriškega zdravstvenega podjetja. Očitno jih zadovoljujejo zagotovila deželnih upraviteljev, da bodo na tržaški Katinari prihranili nekaj drobtinic, ki jih bodo zatem dobrohotno razdelili med bolnišnicama v Gorici in Tržiču.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane