Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

SLOVENŠČINA - Za jezik, za prah? (Peter Verč)

18. okt. 2018 | 17:57
Dark Theme

Spet nekaj nepotrebnega, bo pripomnil bralec, ki bo preletel naslov in morda nekaj vrstic poročila o službi za jezikovne pravice. Saj, SKGZ in SSO sta večkrat napovedala prelomne projekte, o katerih že kmalu ni bilo ne duha ne sluha. Niti prahu, da dodamo očitno modno besedo (glej naslov novih romanov Marija Čuka in Marka Sosiča).
In vendar si krovni organizaciji tokrat zaslužita nekaj zaupanja. Šli sta namreč v nekaj, kar se tiče vseh Slovencev v Italiji. Tudi tistih, ki zaradi adverzije do SKGZ in SSO pravijo, da niso Slovenci v Italiji, ampak nekaj drugega, nekaj samosvojega.
No, zakaj je trud tokrat vreden podpore? Zato, ker tokrat ne gre za denar, za nepremičnine ali za politiko. Gre za jezik. »Z jezikom smo ali nismo, z jezikom bomo ali ne bomo,« je skoraj že ponarodela modrost Florjana Lipuša. Citirajo jo mnogi. Redki pa se spomnijo intervjuja, v katerem je koroški pisatelj izjavil, da so krajevne table »v resnici nagrobni napisi«.
Saj, to je nevarnost, ki preti. Da se bomo v Trstu, Gorici ali Čedadu veselili kakšnega slovenskega napisa na vidnem mestu, slovenščine pa ne bomo znali. Ker kot so mnogokrat opozorili jezikoslovci, imajo Slovenci v Italiji precej težav, ko pridejo v Slovenijo in morajo poimenovati predmete ali pojave, za katere drugače uporabljajo narečni ali italijanski izraz.
Težave izvirajo iz dejstva, da se Slovenci v Italiji slovenščine poslužujemo v redkih okoliščinah. Zato – to so poudarili tudi na nedavnem slavističnem kongresu v Vidmu – potrebujemo jezikovni načrt, ki nam bo omogočil, da bomo slovenščino uporabljali tudi v bolnicah, na občini in v uradu finančne uprave.
Toda pozor: če bosta krovni organizaciji samo čakali, da jim kdo potrka na vrata, je projekt jezikovne službe obsojen na propad. Kajti pričakovanje, da bodo posamezniki sami od sebe šli v boj za uveljavljanje pravic, je čisto sprenevedanje.
Potrebujemo predvsem sistemsko rešitev, da bo slovenščina v javni upravi pravilo, ne pa izjema ob mučnem izzivanju italijanskih funkcionarjev. Služba je zato koristna, a če bodo tam samo čakali, da pride kdo potrkat ... No ja, kaj hitro se bo na kljuki nabral prah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava