Petek, 19 april 2024
Iskanje

ANTIFAŠIZEM: Množični angažma (Poljanka Dolhar)

5. nov. 2018 | 11:07
Dark Theme

Ko so se pred meseci začeli zbirati in pozivati javnost, naj prepreči tržaški shod gibanja CasaPound, so se najbrž marsikomu zdeli »običajni štirje nostalgiki, ki malo pretiravajo«. Takrat si tudi v uredništvu našega dnevnika nismo bili vsi čisto na jasnem, ali je shod italijanskih neofašistov samo neoportun ali tudi vreden prepovedi. Tudi med nas se je vrinil dvom, ali lahko od demokratične države zahtevaš, da organizaciji, ki se predstavlja na volitvah, prepove udeležbo na shodu.
Članicam in članom mreže Antifašistični in antirasistični Trst je treba izreči priznanje. Z vztrajnim delom so prepričali tisoče ljudi, da se jim pridružijo na tržaških ulicah. Kar ni pri nas že dolgo uspelo nobeni politični stranki. Uspelo jim je združiti okrog sebe tisti del Trsta, ki se prepoznava v antifašizmu. In to ne samo 25. aprila. Ta del Trsta pa je veliko bolj pisan in raznolik kot marsikdo misli: proti shodu CasaPound so se naposled izrekli sindikati, organizacije civilne družbe, politične stranke, stanovske organizacije, ženska združenja, priseljenci in prosilci za azil, nekatere mestne višje šole, številni njihovi dijaki in profesorji. Celo škofov vikar Malnati je dal vedeti, da morajo katoliški antifašisti na trg. V marsikomu so začetno mlačnost spremenili v željo po angažmaju.
Včerajšnji sprevod je minil v znamenju množične udeležbe, v njem so stopali ljudje vseh starosti, različnih kožnih barv in prepričanj. A vsi trdo prepričani, da fašizem ne sodi v našo družbo. Bil je morda nekoliko kaotičen in neorganiziran, po nam dostopnih informacijah pa je minil brez nasilja in nestrpnosti (če izpustimo skupinico, ki je od Demokratske stranke zahtevala, naj zapusti sprevod). Kar ni samoumevno, ko imaš na ulicah tako maso ljudi.
Kljub uspehu pa ostaja kanček grenkobe. Začetna obljuba oblasti, da ne bo noben sprevod krenil po mestnem središču, je padla v vodo. Somišljeniki gibanja CasaPound so včeraj strumno korakali po središčnem Korzu, Ulici Imbriani in še kje. A najbrž ni novost, da sedanja mestna, deželna in državna vlada niso najbolj občutljive do vrednot antifašizma.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava