Torek, 09 april 2024
Iskanje

TRŽAŠKI VIKEND: Skupni boj, skupni dom (Aljoša Fonda)

7. nov. 2018 | 17:08
Dark Theme

Dolgi tržaški vikend je za nami. Sobotni shod gibanja CasaPound je v medijih v Italiji in Sloveniji precej zasenčil nedeljsko proslavo ob koncu prve svetovne vojne. Še dobro, da so (večinoma krajevni) antifašisti z množičnejšim sprevodom delno zasenčili (uvožene) neofašiste. Besede italijanskega predsednika republike pa so na koncu mnogo pomembnejše od izjav voditelja zunajparlamentarne desničarske strančice, pa čeprav je temu uspelo uprizoriti tako motečo provokacijo.
Predsednik Sergio Mattarella je v nedeljo na Velikem trgu poudaril, da je vojna vedno tragična. Počastil je vse padle v prvi svetovni vojni – Italijane, njihove zaveznike in nasprotnike, vojake in civiliste, moške in ženske. Tudi domačine v avstro-ogrski uniformi. Še pred nedavnim bi najvišji predstavniki italijanske države te zadnje mirno zamolčali. Vojnam se je treba izogniti s spoštovanjem in sodelovanjem med narodi. Simbol tega pa je Evropska unija, ki jo danes ogrožajo nacionalizmi, je dejal predsednik.
Prav proti EU se je v soboto najbolj zaganjal državni tajnik CasaPound, ko je govoril o mejah in izgubljeni suverenosti. Slovenija in Slovenci na fašističnem shodu niso bili nikoli omenjeni. Skrajna desnica ima danes druge grešne kozle – migrante (simbolična cvetka: ko je udeleženec sprevoda na Korzu opazil Pakistanca, ki verjetno ni slutil, kdo in kaj ga obkroža, je pogledal v novinarje in rekel, da »ta posiljuje naše ženske«; somišljenik s pločevinko Laškega piva v roki mu je pritrdil in zakrulil, da bi ga morali ubiti ...). Na antifašističnem sprevodu je zaradi tega ponosno korakalo veliko tujih priseljencev. Namesto diskriminacije potrebujemo integracijo: te vrednote združujejo ljudi, ki se zares prepoznavajo v republiški ustavi.
Neofašisti in predvsem mnogo vplivnejše stranke, ki marsikje vladajo, pa največjega sovražnika vidijo v evropskih institucijah. Ta tema antifašistov žal ne združuje preveč, ne ogreva src. Temelji skupnega evropskega doma pa se majejo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava