Sreda, 17 april 2024
Iskanje

ABSURDNO: Košarkarski avtogol (Erik Piccini)

12. nov. 2018 | 16:20
Dark Theme

Spor med mednarodno košarkarsko zvezo Fiba in združenjem evropskih klubov Uleb je ljubiteljem košarke dobro znan. Nastal je leta 2015 zaradi nesoglasja pri organizaciji evropskih klubskih tekmovanj.
Združenje Uleb je leta 2000 prevzelo vodenje evrolige in jo osem let kasneje prepustilo skupini ECA (Euroleague Commercial Assets). Današnja evroliga je daleč najkakovostnejše evropsko košarkarsko klubsko tekmovanje in je pravi magnet tako za pokrovitelje kot za navijače, ni pa všeč vodilnim pri zvezi Fiba. Po navideznem premirju, se je spor ponovno razvnel pred začetkom lanske sezone, ko je Fiba napovedala, da bodo odigrale evropske reprezentance kvalifikacijske tekme za EP 2019 kar sredi sezone, torej takrat, ko je evroliga v polnem teku.
Reprezentance, ki že ne morejo računati na igralce iz lige NBA, so torej ostale tudi brez tistih, ki nastopajo s svojimi klubi v evroligi. Kvalifikacije so tako postale bolj podobne farsi, saj si igralci vrhunskih evropskih klubov, od katerih prejemajo mastne plače, ne morejo privoščiti, da bi pustili klube na cedilu, da bi zaigrali v dresu državne reprezentance.
Ta neskončna in za košarko nepotrebna vojna bo, vsaj simbolično, dosegla višek v četrtek, 29. novembra, ko bo na sporedu deseti krog rednega dela evrolige. Na ta dan bo namreč ob 19. uri na sporedu izredno zanimiv dvoboj med Žalgirisom iz Kaunasa in milanskim Armanijem, le uro in četrt kasneje pa bosta v okviru kvalifikacij za EP v Brescii na igrišče stopili reprezentanci Italije in Litve, kajpak z drugorazrednimi igralci. Kako je to možno? Lahko bi pomislili, da gre zgolj za splet okoliščin, če to le ne bi bil edini tovrstni primer.
V desetem krogu evrolige, ki bo gotovo navdušil vse košarkarske sladokusce (tekma kroga bo nedvomno Real Madrid - Cska Moskva), bo potekal tudi trojni spopad med turškimi in španskimi peterkami. Najbolj zanimiva tekma izmed treh bo večerni dvoboj (ob 21. uri) med Barcelono, za katero nastopa slovenski reprezentant Jaka Blažič, in carigrajskim Fenerbahčejem, pri katerem sta Italijana Luigi Datome in Nicolò Melli nosilna stebra ekipe. Še pred tem bosta v Carigradu na sporedu tekmi med Darušafako in Gran Canario (ob 18.15) ter med Efesom in Baskonio Vitorio (ob 18.30).
Mar ne bosta na isti dan igrali kvalifikacijsko tekmo za EP tudi Španija in Turčija? Odgovor je pritrdilen. Fiba je poskrbela (slučajno ali namerno, v to je bolje se ne spuščati), da bo prav na isti dan ob 19. uri v Ankari tudi kvalifikacijski dvoboj med turško in špansko reprezentanco. Ni jasno, če bosta selektorja na igrišče poslala igralce mladinskih selekcij ali se bodo za nastop na evropskem prvenstvu pomerili košarkarji brez nikakršnih mednarodnih izkušenj. Gotovo v obeh reprezentancah ne bo največjih zvezdnikov, ki bodo zasedeni na veliko bolj pomembnih in privlačnih tekmah evrolige ali severnoameriške lige NBA.
Težko je razumeti, kaj se dogaja na vodilnih mestih evropske košarke, kaj hoče doseči Fiba v tej vojni. Še težje pa je opisati ta nesmisel, to sramoto ... ta pravi košarkarski avtogol!

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava