Četrtek, 28 marec 2024
Iskanje

NAŠ DNEVNIK: Sovražnikov ni, toda ...

26. nov. 2018 | 15:02
    Dark Theme

    Paradoks najnovejše nevarnosti, ki preti našemu dnevniku in drugim tiskanim medijem Slovencev v Italiji, če bo italijanski parlament v proračunskem zakonu odobril amandma poslanca Varrice, ki dejansko ukinja državno podporo malim časopisom, je, da Primorski dnevnik danes nima sovražnikov. Nasprotno, deležen je spoštovanja, splošne podpore in solidarnosti. Samoumevno je, da ga podpira manjšina, saj ve, da bi bila brez njega gluha, slepa in neslišna. Vsako leto mu z obnovitvijo naročnine ali nakupom v trafiki podporo potrjujejo zvesti bralci. Da ne bi prišlo do njegove ukinitve si, kajpak, tradicionalno prizadeva politična levica, vendar ni več sama: pridružil se ji je celoten politični razred. V Trstu, Gorici in na Deželi. In če dnevnik ni (več) sovražnik, ni (več) sovražnik niti manjšina. Kar kaže, da so bili v tem prostoru vendarle storjeni veliki, epohalni premiki.

    To je najbolj spodbudna novica nespodbudnega tedna, ki uredništvu, v katerem se že mesece – ob dnevni proizvodnji – pripravljamo na generacijsko zamenjavo, usposabljanje mladih kadrov in preboj na spletu s posodobljeno stranjo (zdaj pa smo v limbu), jemlje dodatne energije, ne pa poguma. Ni naš sovražnik niti Gibanje 5 zvezd, predlagatelj za nas in druge pogubnih sprememb zakona o založništvu. Ni, zato, ker v tej zgodbi – verjamem, da je tako – nismo tarča, temveč kolateralna škoda političnega amaterizma, ujetnik katerega je zdaj samo Gibanje. To v virtualnem svetu socialnih omrežjih razlaga svojim navijačem, da se bori proti privilegijem velikih »režimskih medijev«, realno pa amandma Varrica prizadene samo male stvarnosti na teritoriju, v katerih se večkrat prepoznavajo tudi njegovi volivci. Ker velja to tudi za druga področja, ni čudno, da podpora Gibanju počasi, a vztrajno že pada.

    In ta razkorak med propagando in realnostjo nas skrbi. Dežela FJK (naš širši obmejni prostor) je danes v primerjavi s kaosom, ki nas obdaja, vendarle oaza dialoga, kohezije, spoštovanja različnosti in zavedanja nepovratnosti evropske perspektive. Kaj je danes nepredvidljivi Rim, katere so njegove dinamike, ni jasno.

    Če bi Rim prisluhnil klicu svoje vzhodne periferije, skrbi ne bi bilo.

    Če želite komentirati, morate biti registrirani