Primorski dnevnik

Albert Voncina, Aleksija Ambrosi, Aljoša Fonda, Aljoša Gašperlin, Aleksander Koren, Danjel Radetič, Igor Devetak, Ivan Žerjal, Jan Grgič, Marjan Kemperle, Marko Marinčič, Peter Verč, Poljanka Dolhar, Sanela Čoralič, Sara Sternad, Sandor Tence, Veronika Sossa, Vesna Pahor

VREČKE - »Pridni šolarčki« (Aleksander Koren)

aleksander.koren@primorski.eu

A

sobota, 6. januarja 2018 | 11:15

Znanstveniki so med raziskovanjem najgloblje točke na Zemlji prišli do šokantnega odkritja - v želodcih morskih živali, ki živijo na dnu oceana, so našli sledi umetnih vlaken in plastike. To verjetno pomeni, da je človek s smetmi onesnažil vse kotičke svetovnih oceanov. Znanstveniki z univerze v Newcastlu so preiskali rake iz najglobljega dela Marianskega jarka, ki je z 10.890 metri globine najodročnejši del svetovnih oceanov. Ugotovili so, da je vsak rak zaužil neko obliko umetne snovi, med drugim najlon, PVC in PVA, smo poročali 18. novembra lani.
Skratka, plastika osvaja in uničuje planet kot malo kaj drugega. Če gre torej ukrep o uporabi biorazgradljivih in kompostabilnih vrečk tudi za sadje, zelenjavo in ribe v pravo smer, se moramo tega celo veseliti. Za ceno štirih do deset evrov na leto nam res ne bi smelo biti žal. Tudi zato, ker bi bili res zelo naivni, če bi resnično mislili, da nam vrečk doslej v marketu niso zaračunavali. Razlika je le v tem, da piše zdaj to - črno na belem - tudi na računu.
Toda novost, ki je na podlagi direktive Evropske unije stopila v veljavo 1. januarja, je v Italiji kljub temu povzročila veliko razburjenja. In zadobila celo politične razsežnosti, kar veliko pove, kaj nas čaka v predvolilnem času, malo pa tudi o tem, kakšna je stopnja naše ekološke ozaveščenosti.
Ni pa se hkrati mogoče izogniti občutku, da se je vlada pri zvestem izpolnjevanju tokrat sicer hvalevrednega sklepa evropskih parlamentarcev, spet obnašala kot »pridni šolarček«. Glasnik Evropske komisije je namreč poudaril, da direktiva iz leta 2015, z namenom odvračanja uporabe okolju škodljivih vrečk, sicer res predvideva prepoved njihovega brezplačnega razdeljevanja, nikjer pa ne omenja, kako ravnati z že uporabljenimi vrečkami, kar pomeni, da ne prepoveduje možnosti njihove ponovne uporabe. Ministrstvo za zdravje je na valu polemik pohitelo s pojasnilom, da je vrečke možno prinesti s sabo tudi od doma, morajo pa biti higiensko neoporečne.
Naslednje vprašanje je, kdo bo neoporečnost preverjal ...

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane