Razpotja enkrat letno tudi dvojezična

Društvo humanistov Goriške izdaja novo revijo

A

ponedeljek, 27. decembra 2010 | 16:48

Prva in druga številka Razpotij

Goriški medijski prostor je od novembra bogatejši za revijo Razpotja, ki jo izdaja Društvo humanistov Goriške. Projekt si zasluži pozornost že zaradi dejstva, da so se ga lotili mladi goriški humanisti, zvečine študentje, in to v času, ko je zaradi splošne gospodarske krize težko dobiti finančno podporo od kjerkoli. Še posebej pa navdušuje dejstvo, da so si mladi, kljub temu, da je njihovi generaciji glavno orodje komuniciranja medmrežje, izbrali tiskano obliko objavljanja svojih pogledov na širše družbeno dogajanje. Doslej sta izšli dve številki, v prihodnjem letu jih nameravajo izdati štiri do šest. »Če se bo revija prijela, jo bomo v letu 2012 izdajali mesečno,« pojasnjuje glavni in odgovorni urednik omenjene publikacije, Miha Kosovel, sicer podpredsednik Društva humanistov Goriške.
Prvi dve številki sta izšli novembra in decembra, vsaka v nakladi 500 izvodov. »Že s prvo številko smo dosegli velik odziv,« je zadovoljen Kosovel. Vsaka številka je tematska, prva je obravnavala temo Politika in znanost, druga revija pa, ker je izšla ravno v obdobju praznikov, je bila posvečena temi Apatija in požrešnost. Revija je politično neopredeljena, odprta do vseh svetovnih nazorov in miselnih krogov, poudarjajo njeni snovalci. Razdeljena je na več sklopov, prvi je posvečen izbrani temi, drugi recenzijam knjig, tretji premisleku o filmih, zadnji pa je namenjen preostalim tekstom različnih avtorjev.
Publikacijo, kot rečeno, izdaja Društvo humanistov Goriške, ki ga sestavlja okoli 80 članov. »Z revijo načrtujemo, da bomo dobili širši krog tako piscev kot bralcev. Mislim da je to projekt, za katerega je vredno, da bi obstal. Že z vidika, da prikazuje neko regionalno delovanje,« pojasnjuje sogovornik in dodaja, da je v vsaki reviji objavljeno vabilo k sodelovanju, ki je zaenkrat na prostovoljni bazi. Računa pa, da bodo v prihodnosti k sodelovanju pritegnili tudi krog slovenskih zamejskih intelektualcev kot tudi piscev iz drugih slovenskih regij. »Imamo tudi idejo, da bi v prihodnosti eno številko letno izdali dvojezično, v slovenščini in italijanščini. V smislu spoznavanja, da bi tudi ljudje z druge strani meje spoznavali tako slovenske in slovenske manjšinske intelektualce. Da bi se med sabo brali,« dodaja Kosovel.
Revija je brezplačna, dobi se jo na določenih točkah kot so kulturne ustanove. Bralci imajo možnost, da jo po predhodni prijavi na spletni strani www.dhg.si dobijo na dom, kar naj bi v prihodnosti postala edina oblika širjenja revije.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Ali soglašate s ponovno uvedbo razpela in z obveznim nošenjem haljic v tržaških občinskih vrtcih?

ostale novice

Tenco in De Andrè dobila vsak svojo kolesarsko stezo

Občina Turjak je prijazna kolesarjem

1. decembra 2018 | 10:29

Ta teden pred 10 leti (48)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o razpravi o čezmejnih sinergijah

29. novembra 2018 | 16:42

V nahrbtniku skrival nož in 206 tablet

Goriški karabinjerji aretirali 39-letnega Novogoričana

30. novembra 2018 | 09:26

Na dvoriščnem zidu našli ročno bombo

V Romjanu posegli pirotehniki

30. novembra 2018 | 07:26

Prepovedan vstop s čelado, burko in smučarsko podkapo

V občinske urade in poslopja v lasti tržiške občine

29. novembra 2018 | 06:30

Zadnje mrzlične priprave na Andrejev sejem

Začel se bo v soboto in bo trajal do vključno ponedeljka

28. novembra 2018 | 08:26

»400 tisoč evrov za sanacijo pobočja Varde«

Goriški prefekt Massimo Marchesiello, deželni odbornik za okolje Fabio Scoccimarro na ogledu območja plazov v doberdobski občini, ki ga je vodil župan Fabio Vizintin

27. novembra 2018 | 19:12