Petek, 05 april 2024
Iskanje

A2a onesnažuje, stanje pa ni zaskrbljujoče

1. sep. 2014 | 20:13
Dark Theme

Termoelektrarna A2a v Tržiču je sicer odgovorna za izpuste nekaterih težkih kovin v ozračje, vendar stanje ni posebno zaskrbljujoče, saj so večja odstopanja od norme v koncentraciji težkih kovin ugotovili samo na dveh med raziskanimi 44 območji. V tem podatku je srž ugotovitev, ki so jih na novinarskem srečanju na tržiškem županstvu predstavili ob koncu raziskave na lišajih, ki jo je po naročilu Dežele FJK in v dogovoru z deželno okoljsko agencijo ARPA izvedla ekipa izvedencev za biologijo s Tržaške univerze, ki jo je koordiniral prod. Mauro Tretiach.
V poštev so vzeli obširno območje goriške pokrajine od sotočja Vipave in Soče pa do izliva slednje v morje. Skupno je raziskava zajela 176 kvadratnih kilometrov. Ozemlje so razdelili na kvadratne »celice« širine po 2 kilometra in v vsaki analizirali vzorce lišajev, ki uspevajo na drevesih. Lišaji vpijajo onesnažujoče delce in zraku in vode, obnašajo se kot nekakšne gobe, ki vase vsrkajo škodljive snovi, je pojasnil prof. Tretiach. Zaradi tega so med najbolj učinkovitimi biološkimi pokazatelji stanja onesnaženosti zraku na določenem območju.
Analizo so izvajali z opazovanjem nabiranja teh snovi v dveh vrstah lišajev v obdobju 6-8 mesecev na 86 vzorcih, ki jih nabrali na skupno 186 drevesih. Izsledki so pokazali abnormno koncentracijo štirih kovin - arzena, bakra, železa in aluminija - samo v dveh med 44 obravnavanimi območji in to izven gosteje naseljenih območij. To sta gričevnato območje pri Lokovcu med avtocesto A4 in deželno cesto 14 iz Trsta proti Benetkam ter območje v bližini Fossalona.
Porazdelitev nekaterih težkih kovin (arzen, mangan, baker, živo srebro in cink) potrjuje domnevo, da je vir onesnaževanja tržiška termoelektrarna, saj na Tržiškem ne poznajo obratov, ki naj bi povzročali izpuste navedenih snovi. Poleg tega so na šestih obravnavanih območjih severovzhodno in severozahodno od elektrarne ugotovili nadpovprečno, četudi ne zaskrbljujočo prisotnost 12 težkih kovin. Po drugi strani so raziskovalci ugotovili prisotnost tudi nekaterih težkih kovin (berilij, barij, železo, krom, kobalt, vanadij), ki naj ne bi prihajale iz elektrarne temveč iz drugih dejavnosti, kot so kovinarski obrati, kemična industrija ali morda papirnica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava