Torek, 02 april 2024
Iskanje

Odkrili zasute ostanke oltarjev

17. okt. 2014 | 20:11
Dark Theme

»Presenečenj v dvorcu Lanthieri enostavno ni konec,« je včeraj na gradbišču, kjer se izvajajo obnovitvena dela preostalega dela omenjenega dvorca v Vipavi povedal Jože Papež, tajnik vipavske občine. Potem ko so bili konec leta 2011 ob obnovi notranjosti osrednjega dela dvorca odkrite bogate poslikave prvotnega lesenega stropa iz obdobja renesanse, so v teh dneh v vzhodnem delu nekdanjega gospodarskega trakta odkopali gotsko klet. Veliko presenečenje se je skrivalo v enem od mlajših prostorov. Arheologi so našli razbitine cerkvenih oltarjev, sklepajo, da so iz cerkve svetega Marka, ki je stala na severovzhodnem delu izven dvorca ali celo iz kapele svetega Bonifacija, ki je stala v sklopu stanovanjskega dela Lanthierijeve graščine.
»Pod nasutjem smo v nadaljevanju sanacije Lanthierijevega dvora v Vipavi odkrili lepo klet, morda je prvotno šlo za vinsko klet pozno gotske zidave – okoli leta 1600. V poznejših obdobjih je bila uporabljana kot štala. Klet ima velike stebre, prisekane na t.i. ajdovo zrno …« pojasnjuje arheolog Draško Josipovič. Veliko presenečenje pa je ostanek v enem mlajših prostorov: našli so razbitine cerkvenih oltarjev. Josipovič sklepa, da gre verjetno za oltarje cerkve svetega Marka, ki je stala severovzhodno od gospodarskega dela Lanthierijevega dvorca, lahko pa gre tudi za dele oltarjev kapele sv. Bonifacija, ki se je nahajala v sklopu stanovanjskega dela Lanthierijeve graščine.
Za cerkev svetega Marka se ve, da je tam nekoč stala, po vojni pa je bila naenkrat porušena. O tem je pisal tudi Veno Pilon v knjigi Na poti leta 1965. »Točno se ve, da so cerkev podrli leta 1948, ker je takrat zasedla prostore dvorca Jugoslovanska ljudska armada. V istem času so demolirali tudi kapelo. Vojska in cerkvene stvari ideološko niso šle skupaj. Staro klet so uporabili za zakritje tega dejanja – ruševine so zasuli. Nihče ni mislil, da se bo čez približno 70 let graščina renovirala in da tedanje vojske ne bo več in da bodo drugi časi,« opisuje Josipovič kaj se dogajalo z omenjeno cerkvijo, ki je v virih omenjena kot srednjeveška. »Verjetno je na tem mestu stala že v 11. stoletju. Žal pa v prejšnjih stoletjih ni bila predmet raziskave in omembe v pisnih virih.«
Arheologi so torej v teh dneh naleteli na ostanke kipov, oltarnih miz, stebrov … ostali kosi bodo še prišli na plano, restavratorji pa bodo potem podali mnenje, kakšna je možnost, da se vsaj enega od oltarjev sestavi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava