Torek, 09 april 2024
Iskanje

»Družina je mreža odnosov«

19. nov. 2014 | 19:58
Dark Theme

Jana Pečar je psihologinja in psihoterapevtka, ki se ukvarja s sistemsko družinsko psihoterapijo, kar pomeni, da se poklicno posveča predvsem težavam, ki nastajajo v družinah in parih. Tržačanka, ki živi v Gabrjah, je tudi stalna sodelavka goriškega Dijaškega doma, v katerem med drugim vodi Šolo za starše.

Šolo običajno povezujemo z otroki: kako je nastala zamisel o Šoli za starše?

Biti starši je vse prej kot enostavna naloga. Ko se otrok rodi, ne dobimo priročnika s pojasnili in recepti, kaj bo z njim in kako bo treba ravnati v specifičnih okoliščinah. Vzporedno z otrokovim razvojem se razvija tudi starševska vloga, starši rastemo, ko otrok raste in te rasti ni nikoli dovolj, kajti nova življenjska obdobja preoblikujejo odnose med starši in otroki. Ustroj današnje družbe pa nam ne omogoča, da bi se ustavili in razmislili o tem procesu, da bi z drugimi izmenjali izkušnje, razmišljanja, dvome, čustva. Taka izmenjava je skoraj redkost celo v družini, kaj šele, da bi starši imeli priložnost konfrontacije z drugimi starši ali strokovnjaki. Zaradi tega so v zadnjem desetletju v raznih državah nastale Šole za starše in njihov dober obisk priča o potrebi takih pobud.
V Dijaškem domu prirejajo predavanja za starše že veliko let, v obliki povezane enote, ki ji pravimo Šola za starše, pa zadnja štiri leta. Zamisel je dejansko zrastla iz potrebe po nudenju koristnih pripomočkov staršem, ki se danes soočajo z vzgajanjem, po drugi strani pa iz potrebe po izmenjavi mnenj in izkušenj v zvezi z vzgojno soodgovornostjo, ki je skupna družinam in drugim vzgojnim figuram kot je Dijaški dom.
Letošnje prvo srečanje je bilo posvečeno odnosih v družini. Kako ste temo predstavili staršem?
Družina je mreža medsebojnih odnosov, ki povezuje vse njene člane; vsak najmanjši dogodek, sprememba ali resen problem jo zatrese, tresljaj pa se razširi prav do vsakega. Kar pomeni, da vse, kar se dogaja enemu članu, pretresa tudi druge družinske člane. Izkušnje, ki smo jih pridobili v družini, v kateri smo odraščali, nas usmerjajo tudi kasneje. Človek je bitje, ki se razvija znotraj družinskih odnosov in sicer toliko, kolikor mu ti odnosi dopuščajo. Vsaka družina gre skozi različna obdobja in vsako prinaša različne razvojne naloge, ki jih morajo družina in posamezniki izpolniti, da lahko napredujejo. Cilj družinskega sistema je, da posamezniku omogoči, da odide v svet, v katerem se ne bo bal novih odnosov, razvije svoj način življenja, oblikuje svoje cilje in postane samostojen, funkcionalen, odgovoren posameznik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava