Petek, 19 april 2024
Iskanje

Z razstave psov prinesli ošpice

28. nov. 2014 | 18:04
Dark Theme

Na Goriškem so se pojavile ošpice. »Gre za omejen izbruh te bolezni, ki je sicer zelo nalezljiva. Zaenkrat obravnavamo dvanajst ljudi, ki imajo znake bolezni, pri štirih je bila diagnoza potrjena tudi z laboratorijskimi preiskavami, rezultate za petega pričakujemo danes, za sedem pacientov pa bodo rezultati znani jutri,« je povedal Marko Vudrag, vodja novogoriške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
Vsem bolnikom je skupno, da so obiskali mednarodno razstavo psov v Šempetru 8. in 9. novembra, na kateri so sodelovali lastniki psov iz 27 držav. »Glede na to, da pri nas virus ošpic že dlje časa ne kroži, predvidevamo, da je bila okužba vnešena iz tujine. V okviru epidemiološke preiskave še vedno poteka iskanje in zaščita kontaktov - oseb, ki so bile v tesnem stiku z obolelimi: družinski člani, sodelavci, zdravstveni delavci,« pojasnjujejo iz NIJZ.
»Pri nas gre za omejen izbruh te bolezni,« miri Vudrag, »medtem ko imajo v Bosni in Hercegovini epidemijo z nekaj tisoč obolelimi. V Sloveniji imamo k sreči visoko kolektivno imunost, na Goriškem kar 95-odstotno. V tem primeru virus sploh ne more krožiti med populacijo, posamični primeri pa se lahko pojavijo.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava