Petek, 19 april 2024
Iskanje

Zavrnili načrt termoelektrarne

17. dec. 2014 | 17:34
Dark Theme

Goriški občinski svet tudi tokrat ni prižgal zelene luči za gradnjo termoelektrarne na biomaso, ki jo podjetje Rail Services namerava zgraditi na zemljišču za restavracijo s hitro prehrano McDonald's v Tržaški ulici. Tako kot lani je večina občinskih svetnikov ocenila, da postavitev tovarne na tistem območju ni primerna, saj bi se nahajala preblizu hiš, zato je na torkovem zasedanju glasovala proti dokumentu o urbanistični skladnosti termoelektrarne.
Za gradnjo se je izreklo le pet svetnikov desne sredine (Giovanni Bressan, Guido Germano Pettarin, Michele Punteri, Rinaldo Roldo in Silvana Romano), sedem je bilo vzdržanih (župan Ettore Romoli, Giuseppe Ciotta, Fabrizio Oreti, Roberto Sartori, Alessandro Tavella, Celestino Turco in Alessandro Vascotto), 21 svetnikov leve in desne sredine pa je glasovalo proti (Stefano Abrami, Emilio Baiocchi, Walter Bandelj, Livio Bianchini, Manuela Botteghi, Michele Bressan, Giuseppe Cingolani, Mario Comelli, Franco Hassek, Marilka Koršič, Roberto Marcosig, David Peterin, Francesco Piscopo, Mattia Policardo, Michele Prignano, Antonino Saia, Riccardo Stasi, Božidar Tabaj, Emanuele Traini, Rosi Tucci in Alessio Zorzenon).
Termoelektrarna na biomase v Tržaški ulici je del širšega projekta Tree Shades of Green, ki ga je že pred leti predstavil podjetnik Enrico Roitz. Načrt predvideva gradnjo dveh termoelektrarn na biomaso: prvo, za katero so že dobili dovoljenje, bi postavili na koncu Tržaške ulice oz. na zemljišču med nadvozom, krožiščem in železnico, drugo pa za restavracijo McDonald's. V obeh termoelektrarnah bi ob nizki temperaturi sežigali sekance, iz katerih bi se sproščal plin syngas, ob njegovem izgorevanju pa bi nastajala električna energija. Le-to bi delno uporabljali za pogon tovarne za ravnanje z odpadlim aluminijem, ostalo pa bi prodajali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava