Torek, 30 januar 2024
Iskanje

Goljufa obiskala naše uredništvo

27. jan. 2015 | 17:04
Dark Theme

»Preverjava državne kode računov za električno energijo, vodo in plin. Omogočili vam bomo, da zaprosite za povračilo denarja za davek, ki ste ga plačali za priključek na novo omrežje, ko so sprostili trg. Preveriti morava kodo POD za električno energijo in kodo PDR za plin; vrnili vam bodo 127 evrov, poleg tega boste plačevali tudi nižje račune, če ste bili do zdaj dobri plačniki.« Tako nas je nagovoril mladi moški, ki je v torek dopoldne obiskal naše uredništvo. Povedal je, da se imenuje Davide in da je Nicola ime sodelavcu, ki ga je spremljal med obiskom. Vprašali smo ga, za katero podjetje sploh dela. Njegov odgovor ni bil ravno jasen. »Sem “broker” raznih velikih družb; delam za podjetja Enel Energia, Gala, Fastweb in še za nekatere druge družbe,« je povedal v lepi italijanščini z rahlim furlanskim naglasom in takoj zatem zdrdral nekaj v zvezi z davki, računi, kodami, oskrbo z električno energijo; omenil je goriško občino, podjetje Est Più; trdil je, da se nam bodo znižali računi, da se nam splača, da bomo imeli same koristi ... Ko smo ga zaprosili, naj bo malce bolj jasen, se je posmejal in nas skorajda okaral, češ da kako ne vemo, da nam država lahko vrne denar, ker smo plačali nekaj, česar ne bi smeli.
Uglajeni mladenič nas je nazadnje vprašal, naj mu pokažemo en račun, ki ga prejemamo v redakcijo, tako da nam bo lahko vse skupaj bolje pojasnil. Z izgovorom, da je odsotna ravno oseba, ki se z računi ukvarja, smo mu dejali, naj se vrne prihodnji teden. Istočasno smo ga zaprosili, naj nam pokaže izkaznico podjetja, za katerega dela. Izročil nam je izkaznico z logotipom podjetja Enel Energia, ki je bila očitno ponarejena in neveljavna. »Oprostite, a na izkaznici ni vašega imena in priimka. Tudi fotografija je nalepljena nekam tja v en dan,« smo ga opozorili. Mladenič se je tedaj malce prestrašil ... »Fotografija je velika in prekriva ime, vsekakor zdaj moram obiskati še nekaj podjetij. Oglasil se bom spet v prihodnjih dneh,« je dejal in s svojim sodelavcem v naglici pobral šila in kopita ter zapustil naše uredništvo.
Takoj po sumljivem obisku smo opozorili na dvojico sile javnega reda, zatem smo klicali še na podjetje Isogas, kjer so nas opozorili, da naj ne nikakor nasedamo obljubam in lepim besedam o »čudežnem« nižanju računov. »Domnevnim predstavnikom podjetij za električno energijo, vodo in plin, ki obiskujejo sedež najrazličnejših podjetij in tudi ljudi po domovih, ne gre nasedati; nikakor jim ne gre niti izročati računov, ki jih prejemamo na sedež podjetja ali na dom. Iz računa namreč lahko poberejo podatke, ki so potrebni za sklenitev pogodbe, ne da bi v to sploh privolili. Če pa ne uspejo iztržiti podpisa, ga včasih celo ponaredijo,« so nam povedali in pojasnili, da sta nam obiskovalca uredništva po vsej verjetnosti nameravala izsiliti podpis pogodbe za zamenjavo distributerjev za električno energijo, vodo in plin.
V preteklosti smo že poročali, da se je tudi marsikateri Goričan ujel v past, ki jih tako spretno nastavljajo goljufi. Zaradi tega je najbolje, da se jih čim prej znebimo. To je včasih kar enostavno. Dovolj je, da jih zaprosimo za izkaznico podjetja, za katerega delajo, ali še bolje za osebni dokument; če gre za goljufe, bodo po vsej verjetnosti kaj kmalu odšli, kot se je zgodilo z obiskovalcema naše redakcije. Komaj smo opazili, da je njuna izkaznica brez imena in priimka in da je torej neveljavna, sta takoj zapustila naše uredništvo in po stopnicah stekla neznano kam.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava