Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Goriška mortadela v celjskih rokah

29. jan. 2015 | 18:54
Dark Theme

Blagovne znamke Kekec pašteta, Kraljica mortadela Gorica, Pomurka in MIP, ki so bile v lasti družbe Mip DML, ki je končala v stečaju, so na javni dražbi v Ljubljani dobile nove lastnike. Stečajni upravitelj družbe Mip DML Janko Maček je največ iztržil s prodajo blagovne znamke Kekec pašteta, za katero je družba Osem odštela 220.000 evrov. Dražba omenjenih blagovnih znamk je v prostorih CPL potekla z zviševanjem izklicne cene, za blagovne znamke pa je bilo precej zanimanja.
Blagovna znamka Kekec pašteta je bila naprodaj po izklicni ceni 100.000 evrov. Pri nakupu te znamke je imela na podlagi licenčne pogodbe iz marca lani predkupno pravico družba Osem iz Murske Sobote. Če bi želela znamko kupiti, bi morala izenačiti morebiti zvišano izklicno ceno, kar je tudi storila. Za nakup Kekec paštete sta se potegovali še družbi Ahac trgovinsko podjetje in Droga Kolinska, ki je tudi ponudila 220.000 evrov, vendar tega zneska kasneje ni zvišala.
Družba Osem je pred nekaj leti v Murski Soboti najela del prostorov Pomurke, kjer je obrat za izdelavo paštete Kekec, kupili pa so tudi licenco. Lastnik družbe Osem Miroslav Flisar je bil danes zadovoljen, da je obdržal blagovno znamko. Proizvodnja bo po njegovih napovedih ostala v Murski Soboti, pripravljajo pa se tudi na izgradnjo novega obrata. «Stari je popolnoma propadel,» je poudaril. Dejal je, da se je lani, ko je bil izdan sklep sodišča o prodaji, v »zgodbo vmešala Droga Kolinska«. Če bi Droga Kolinska danes tudi kupila blagovno znamko Kekec pašteta, bi se po njegovih besedah podrlo vse, za kar so si prizadevali. »Ne gre samo za znesek, ki sem ga vložil v licenco, gre za delo 20 ljudi v proizvodnji, zato sem si želel kupiti blagovno znamko in šel bi do groba,« je poudaril. Za licenco in trženje znamke je sicer družba po njegovih besedah vložila približno pol milijona evrov.
Potegoval se je tudi za blagovno znamko Pomurka, vendar je na koncu ni kupil. Znamko Pomurka, za katero je bila izklicna cena postavljena pri 50 evrih, je za 350 evrov kupila družba Ahac trgovinsko podjetje. »Blagovna znamka Pomurka je sinonim slovenskega, povezana je s Pomurjem in nostalgijo, zato smo se odločili za nakup,« je dejal lastnik podjetja Ahac Roman Moškotevc.
Do dveh blagovnih znamk so na dražbi prišle tudi Celjske mesnine. Za blagovno znamko MIP je družba odštela 5400 evrov. Izklicna cena za blagovno znamko MIP je bila postavljena pri 2000 evrih, poleg Celjskih mesnin pa sta se zanjo potegovali še družbi Ahac trgovinsko podjetje in Peloz.
Za blagovno znamko Kraljica mortadela Gorica, za katero je bil izklicna cena prav tako postavljena 2000 evrih, je prav tako največ ponudila družba Celjske mesnine, za blagovno znamko pa je odštela 6500 evrov. Za nakup blagovne znamke so se potegovale še družbe Peloz, Meso Kamnik in Ahac trgovinsko podjetje. Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec je po dražbi dejal, da so kupili blagovni znamki, ki so si jih zelo želeli, saj predstavljata tradicijo in kakovost. Za obe znamki je družba odštela 12.000 evrov, Krivec pa je dejal, da bi zanju odšteli še precej več. »Pričakovali smo hujši boj,« je dejal. Napovedal je, da bodo znamki v prihodnje »plemenitili še naprej«.
Na dražbo je bilo prijavljenih 15 interesentov, prišlo jih je 10. Med drugim na dražbi ni bilo zastopnikov Mercatorja, ki se tako ni potegoval za nakup omenjenih blagovnih znamk. Družbo Mip DML je Mesna industrija Primorske (Mip), ki je maja 2005 prevzela Pomurko, ustanovila novembra 2005, in nanjo prenesla službe za komercialo, marketing in logistiko ter tudi blagovne znamke. Mip in njegove hčerinske družbe ter Pomurka so pozneje končali v stečaju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava