Petek, 05 april 2024
Iskanje

Računsko sodišče zahteva pojasnila o vzpenjači

25. mar. 2015 | 18:31
Dark Theme

Vzpenjača na grad, ki že leta razdvaja Goričane, se je znašla pod drobnogledom računskega sodišča. Nadzorni organ je na goriško občino naslovil pismo, v katerem zahteva pojasnila o vzrokih, ki so privedli do povišanja stroškov in do prekinitve del. Sodnike dalje zanima, ali je bila opravljena študija o učinkih na okolje, ne nazadnje pa sprašujejo, ali je občina predhodno ocenila stroške upravljanja javnega prevoznega sredstva, ki bo po mnenju zagovornikov prispevalo k turistični oživitvi grajskega naselja, v očeh nasprotnikov pa je le nesmiselna potrata javnega denarja.
Na goriški občini se zaradi pisma ne vznemirjajo. Župan Romoli celo pravi, da je pisma vesel. »Zdaj imamo znova priložnost, da pojasnimo, kaj je vplivalo na potek gradbenih del in zakaj vzpenjača še ni dokončana. Računskemu sodišču bomo posredovali vse zahtevane informacije: nismo v skrbeh, saj vemo, da smo vedno ravnali pravilno,« pravi župan. Tehnični urad je že začel pripravljati dokumentacijo, ki jo bodo morali računskemu sodišču poslati v 40 dneh.
»V prejšnjih letih smo skupaj z odborom proti gradnji vzpenjače, okoljevarstveniki in drugimi združenji stalno opozarjali, da se pri projektu vzpenjače nekaj ne ujema. Dela so ustavljena že dolgo časa in povsem legitimno se nam zdi vprašanje, kje bodo našli denar za dokončanje del in njeno vzdrževanje. Zato smo zadovoljni, da je posredovalo sodišče, saj bomo zdaj morda le dobili odgovore,« pravijo člani Foruma za Gorico, ki od vedno nasprotujejo vzpenjači.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava