Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

V Jamljah odprli partizansko knjižnico

16. apr. 2015 | 17:01
Dark Theme

V sredo zvečer je dvorana večnamenskega središča v Jamljah bila pretesna za vse udeleženke in udeležence prireditve, ki je presegla zgolj odprtje tematske partizanske knjižnice odseka Vsedržavnega združenja partizanov Dol Jamlje in zaobjela tudi proslavljanje zaključka druge svetovne vojne. Več kot sto trideset oseb (brez nastopajočih) je sledilo sporedu, ki sta ga pripravili sekciji VZPI-ANPI Dol-Jamlje in Doberdob pod pokroviteljstvom same občine.
Program je začel študent in kitarist samouk David Croselli, ki je zapel dve pesmi: slovensko Primorski partizan in italijansko ponarodelo Bella ciao. Nadaljeval je Patrik Zulian, ki je obrazložil, kako je nastala zamisel in je bil uresničen načrt o knjižnici. Gre za tristo osemdeset naslovov z najrazličnejšimi vsebinami o posebno slovenskem in jugoslovanskem uporu med drugo svetovno vojno, a tudi o italijanski Resistenzi in evropskem protifašizmu.
Osrednji govor je imel Mario Lavrenčič v vlogi predsednika doberdobske sekcije VZPI-ANPI Jože Srebrnič, prisotne je nagovoril tudi Dario Mattiussi iz raziskovalnega središča Gasparini iz Gradišča, ki je kot že mnogokrat v zadnjem letu opozoril na ukinitev deželni sredstev za raziskave in izdajanje knjig o ljudskem uporu, socialnih gibanjih in fašističnih taboriščih, ki izhajajo tako v italijanskem kot v slovenskem jeziku. O ponatisu knjige z naslovom Nočemo pozabiti je govoril Karlo Černic. Sestavil jo je pred dvajsetimi leti, ko se je pogovoril s šestimi udeleženci in udeleženkami vojnih dogajanj iz doberdobske občine. Vsi člani partizanskih sekcij so jo prejeli v dar ob zaključku prireditve, ki jo je sklenil mešani pevski zbor Rdeča zvezda.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava