Torek, 09 april 2024
Iskanje

Vse, o čemer sanjaš, lahko uresničiš

23. maj. 2015 | 22:55
Dark Theme

Kdor govori o napakah in protislovjih nekega okolja, tega ne stori zato, ker bi ga rad omalovaževal ali poniževal: pripovedovanje o zlu je začetek spremembe, prva stopnička, ki lahko tisto isto okolje privede do tega, da zlo tudi dokončno premaga. Kako? Z znanjem in spoznavanjem, z branjem knjig, poglabljanjem v zgodovino. Kajti že res, da so življenjski ritmi danes neverjetno hitri in da nas od vsepovsod zasipavajo z informacijami. Ampak vsakdo se sam odloči, ali bo še dalje drsel po ledenem jezeru informacij ali se bo spustil v njegove globine. Kajti knjige so kot bombe, ki v ledu ustvarijo luknje in nam omogočijo, da pogledamo, kaj se skriva pod tisto enolično in pomirjujočo skorjo ledu. Oblast pa nima rada ljudi, ki berejo in se informirajo. Veliko raje se spogleduje s tistimi, ki se pritožujejo in nič ne naredijo. Zato vam želim predvsem to, da bi bili v vsakem trenutku svojega življenja sposobni opustiti pritožbe in jih zamenjati za akcijo.
To bi lahko bila ena možnih sintez goriškega dne Roberta Saviana. Ena od možnih, kajti na dveh javnih srečanjih, na katerih je 35-letni neapeljski novinar in pisatelj v soboto spregovoril v sklopu zgodovinskega festivala èStoria, je bilo izrečenih veliko pomenljivih in spodbudnih besed, ki silijo k razmisleku. Saviano je v Gorico prišel po nagrado FriulAdria Il romanzo della storia (roman zgodovine), nagrado, ki jo goriški festival in Pordenonelegge vsako leto podelita avtorju, ki v svojih delih prepleta zgodovino in naracijo. Kot so zapisali v utemeljitvi, ki jo je pod prepolnim Herodotovim šotorom v Ljudskem vrtu prebral pobudnik in direktor festivala Adriano Ossola, je Saviano v svojih knjigah natančno in z neprizadetostjo zgodovinarja analiziral sedanjost - v prvi vrsti antropološke vidike organiziranega kriminala - ter milijonom bralcem omogočil, da se seznanijo z njegovim nezakonitim delovanjem. Mladim, katerim je letošnji èStoria posvečen, sta lahko pogum in vztrajnost mladega kronista za zgled.
In ravno mladim je Saviano posvetil prejeto nagrado - in to ne samo v mislih, temveč tudi v dejanjih. Denarno nagrado je namenil izvedbi projekta, pri katerem je sodelovalo kar šesto dijakov Furlanije Julijske krajine: vsak je prejel v dar izvod njegove najnovejše knjige ZeroZeroZero in se z njo poglobil v svet mamil, legalnosti, družbenega angažmaja. Dijaki so prirediteljem poslali kar petsto vprašanj, ki bi jih želeli postaviti Savianu in nekatera med njimi, na primer tisto Sanje Vogrič z liceja Gregorčič, so včeraj dopoldne izzvenela v Verdijevem gledališču, polnem italijanskih in slovenskih dijakov (v imenu slednjih mu je dobrodošlico izrekla dijakinja istega liceja Elena Marvin). Saviano je bil odlično razpoložen (na koncu je tudi potrpežljivo podpisal nekaj sto knjig) in se je razgovoril o svoji življenjski zgodbi: o izidu knjige Gomorra, za katero je od prvega založnika prejel 5.000 evrov (na prvih predstavitvah je poslušalce štel na prste ene roke). O tistem telefonskem klicu, ki je 26-letnega neapeljskega kronista z diplomo iz filozofije presenetil v Pordenonu in mu spremenil življenje: od takrat, to je skoraj celih deset let (!), živi v spremstvu neuniformiranih karabinjerjev, ki skrbijo za njegovo varnost in z njim delijo vsakdan (njim in 38.000 uram, ki so jih preživeli skupaj, je tudi posvetil knjigo ZeroZeroZero). O težkih drogah, ki uničujejo duše in telesa mladih ljudi ter polnijo blagajne organiziranega kriminala in terorističnih organizacij: 90% vsega heroina pridelajo afganistanski telebani, mi pa vztrajamo, da so razlogi za vojno verske narave ... Dokumentirajte se, preden karkoli poskusite: berite, oglejte si dokumentarce, filme, TV-nadaljevanke, skušajte razumeti, kdo se okorišča z vašim denarjem.
O sanjah, ki so sestavni del naših življenj in so že začetek akcije. Zato rad ponavlja besede Walta Disneya: vse, o čemer sanjaš, lahko uresničiš.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava